Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szarka Gábor kiürítteti az SZFE épületeit


Szarka Gábor, az SZFE kancellárja, az egyetem épülete előtt 2020. október 8-án.
Szarka Gábor, az SZFE kancellárja, az egyetem épülete előtt 2020. október 8-án.

Az egyetem modellváltása után a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett kancellár a járványra hivatkozva kiürítteti az SZFE épületeit, melyeket az átszervezés ellen tiltakozó diákok és tanárok másfél hónapja tartanak blokád alatt.

Szarka Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetem újonnan kinevezett kancellárja elrendelte, hogy péntek 18 óráig az egyetem minden diákjának el kell hagynia az egyetem létesítményeit. A kancellár a kiürítést a „koronavírus járvány hazai terjedésének ütemére, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyokra” hivatkozva rendelte el.

Levelét azzal zárta Szarka Gábor, hogy: „Mindenkinek jó pihenést kívánok. Bízom benne, hogy a szünet után megkezdődhet végre a közös munka és a párbeszéd Egyetemünk jövőjéről.” Eközben a diákok péntek délelőtt élőláncban juttatták el az Alkotmánybíróságnak a tanárokkal közös beadványukat, amelyben az egyetem átalakítását lehetővé tevő törvény felülvizsgálatát kérik. Ha szeretne gyorsan képbe kerülni az egyetemfoglalás főbb eseményeivel, akkor itt találja az ügyről készített idővonalunkat.

Lezárják az SZFE-t az őszi szünetre

Szarka Gábor, aki egyébként nemrég az internetet is kikapcsoltatta az SZFE épületeiben, a levelében a következő utasításokat rendelte el a kiürítéssel kapcsolatban:

  • Az Egyetem létesítményeit a mai nap munkaidő végéig, de legkésőbb 18 óráig valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia. Az üzemeltetési vezető intézkedik a fokozatosan kiürülő irodák, kollégiumi szobák, tantermek, egyéb helyiségek, végül a kiürült épületek zárásáról.
  • Az Igazgatási és Szervezési Hivatal vezetője intézkedik a kollégium kiürítéséről az 1. pont szerinti időpontig, a kollégiumi hallgatók részére a szünet időszakában kollégiumi díj nem kerül felszámításra.
  • Az üzemeltetési vezető a mai nap végéig írásban tájékoztat a létesítmények alapműködéséhez és őrzéséhez szükséges napi minimális létszámszükségről a szünet teljes időszaka vonatkozásában, illetve megküldi a név szerinti beosztást is.
  • Az üzemeltetési vezető megküldi részemre jóváhagyásra a jövő héten végrehajtandó műszaki, karbantartási, takarítási és fertőtlenítési tervet.
  • A benntartózkodásra engedélyezett üzemeltetési munkatársak és a szakkarbantartásokat végző személyek kivételével a szünet alatt kizárólag írásos kancellári engedéllyel lehet az Egyetem létesítményeiben tartózkodni.
  • A munkavállalók számára a szünet időszaka összesen 5 munkanapot érint, a szünet utáni első munkanap pedig 2020. október 27-e kedd […].
  • Az őszi szünet időszakában a jelenléti oktatás szünetel, az elmaradt foglalkozások pótlásáról a szünet utáni időszakban kell gondoskodni. Ugyanakkor az osztályvezető tanárok döntésük szerint távoktatási formában szervezhetnek képzéseket, ezek megtartását azonban megfelelően igazolniuk kell.
  • A szünet ideje alatt átfogó műszaki karbantartó munkákra is sor kerülhet, ez érintheti gépészeti eszközök, más műszaki egységek átmeneti vagy tartós leállását is.
  • Tekintettel arra, hogy a szünet alatt vegyszeres fertőtlenítő takarításra is sor kerülhet, ezért megkérem valamennyi egyetemi polgárt, hogy egyfelől értéktárgyaikat vigyék haza, másfelől személyes tárgyaikat zárják el szekrényeikbe, fiókjaikba. Élelmiszert ne hagyjanak az helyiségekben, ahol hűtőszekrény van, azt ürítsék ki és áramtalanítsák.
  • A szünet alatt is tájékoztatjuk az Egyetem polgárait az esetleges fontos fejleményekről, ezért kérem folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatali emailforgalmukat.
  • A karbantartások nem érintik az Vas utcai épület homlokzatán lévő installációk eltávolítását.
  • Megkérem a munkavállalókat, hogy a szünet utáni első nap kizárólag akkor térjenek vissza a munkába, ha teljesen egészségesek.

Az SZFE-ügy

Idén született döntés arról, hogy több egyetemhez hasonlóan 2020-ban az SZFE-t is a Corvinus mintájára privatizálja, és egy alapítvány tulajdonába szervezi ki az állam. A parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-jén megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a vállaltan jobboldali és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az intézmény választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig „elfoglalta” az egyetemet. A diákok velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen szimbolikusan őrt állnak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen.

Az új vezetés október elején levelet írt a diákoknak és a tanároknak. Fizetésemelést és a retorziók elengedését ígérték, ha abbahagyják a sztrájkot és a blokádot. Az egyetem végül nem fogadta el a feltételeket. Nemrég a kancellár bejelentette, hogy „lezártnak” tekinti az egyetemfoglalást, és azt mondta, hogy meg fogja szüntetni a „belső anarchiát”.

XS
SM
MD
LG