Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan él meg öt ember havi 200 ezer forintból?


A feladat szinte lehetetlennek tűnik, pedig Jánoséknak ennyiből kell kijönniük három gyerekkel. A 45 éves borsodi férfi arra vár, hogy tavasz legyen és ő mehessen vissza dolgozni Hollandiába. De találkoztunk a héten olyan nyugdíjassal is, akinek 77 ezer forint a nyugdíja, a rezsije pedig 55 ezret visz el. A hét tíz legérdekesebb cikke.

„80 ezret kapok 3 gyerekkel. Semmire sem elég. Ötünk havi bevétele 200 ezer. Nem tud haladni az ember semmire” - mondja János, a 45 éves borsodi közmunkás, egyike azoknak, akiket felkerestünk, hogy beszélgessünk vele a mindennapokról. Cikkünkben a települések névtelenek, a szereplők álnevet kaptak – mindenki fél. János pedig arra vár, hogy tavasz legyen és ő mehessen vissza a holland kertészetbe, ahol már harmadik éve dolgozik. Heti 320 eurót és szállást kap. Története nem egyedi - egyebek mellett ez is kiderül helyszíni riportunkból.

A Heti Betevőt szakácsok működtetik több mint 7 éve. Vasárnaponként több száz éttermi minőségű, húsos ételt és az önkéntesek által készített házi süteményeket osztanak szét a rászorulóknak nemcsak Budapesten, de vidéken is. Akad köztük olyan idős hölgy is, akinek 77 ezer forint a nyugdíja, ehhez képest 55 ezret kell csak rezsire kifizetnie. Marad egy hónapra 22 ezer forintja.

"77 ezer a nyugdíjam, 55 a rezsi" - hogy segít a Heti Betevő?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:22 0:00

Tavaly háztartásonként 800 ezer forinttal nőtt a magyarok megtakarítása. Nem mi vagyunk a hibásak, ha a miénk nem, és bankkal csak annyi a kapcsolatunk, hogy - jó esetben - oda érkezik a fizetésünk. Megnéztük, hogy még milyen "optikai tuning"-okkal lehet szebbé tenni a valóságot.

Demokráciaindex: irány lefelé

Az Európai Bizottság és a magyar kormány is cáfolta azt a hírt, hogy a visszaélések miatt a magyar rendszer átalakítása nélkül nem adnak pénzt az uniós mentőcsomagból. Brüsszel ugyanakkor azt is jelezte, hogy az adott országra szabott ellenőrzési mechanizmus kapcsolódik majd a járványügyi uniós mentőcsomaghoz. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke ennek kapcsán azt mondta, a Költségvetési Hatóság 3 éve vitázik az EU-val, a magyar hatóság szerint Magyarországhoz nem passzol az EU ellenőrzési rendszere.

Magyarország ismét lejjebb csúszott a rangsorban az Economist Intelligence Unit demokráciaindexén. Lengyelország és Szlovákia is előz, Magyarország a hibás demokrácia besorolást kapta. Nézze meg, hogyan is állunk pontosan!

Oltás és útlevél: merre tovább?

A héten nem sokat javult a Covid-helyzet Magyarországon, az oltások sem a mindenki által remélt ütemben haladnak. Ugyanakkor már felmerülnek a jövőre vonatkozó kérdések is, például az úgynevezett Covid-útlevelekről. Vajon lesznek-e, és ha igen, milyenek? Hogyan követhetik nyomon, hogy be vagyunk-e oltva? Erre a kérdésre kerestük a választ videónkban, ajánlom figyelmébe!

Vakcinaútlevél vagy applikáció?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

Az utóbbi hetekben sokat hallani a vakcinák hatékonyságáról, de vajon mit is jelent ez pontosan? Azt gondolnánk, azt, hogy száz emberből hányat véd meg - ez azonban nem így van. Infografikánkban közérthetően elmagyarázzuk.

A WC-kefék háborúja

WC-kefék háborúja - akár így is titulálhatnának azt, hogy az orosz állami tévé egy „ellen-riporttal” próbálta meg hitelteleníteni a Vlagyimir Putyin elnöknek tulajdonított palotáról dokumentumfilmet készítő Alekszej Navalnijt.

Egy orosz riporter ellátogatott abba a németországi villába, ahol a korrupcióellenes aktivista lábadozott. A propaganda revansa nem sült el jól, hiába próbálták meg luxusvillának beállítani a 300 négyzetméteres lakást. Ha megnézi videónkat, Ön is eldöntheti, kinek van igaza, ám ha inkább részletesebben olvasna az ügyről, akkor ajánlom cikkünket.

Ellenvideó: Navalnij berlini lakása az orosz TV szemével
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:07 0:00

A „bálnabolt és Kádár sakk-klubja

Amerikában előbb ismerték a „bálnaboltot”, mint otthon. Az otthon ebben az esetben Csíkszereda, a „bálnabolt” tulajdonosa pedig Rita, a fiatal kézműves, akinek egyedi termékein visszatérő motívum az állat. Exkluzív videónkból sok egyéb érdekesség is kiderül.

Amerikában előbb ismerték a "bálnaboltot", mint otthon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Kádár sakk-klubjától a Kossuth-katonák egyenruhájáig, egy utcáról nem látható toronyházon és 15 millió dolláros beruházáson át vezet a történet a mai Nyílt Társadalom Archívumhoz (OSA), amely egyebek mellett az egykori Szabad Európa Rádió írásos anyagait is őrzi. Ha a negyedszázada Münchenből átköltöztetett dossziékat egymás mellé állítanánk, azok egy 10 kilométeres sort alkotnának – derül ki rendkívül érdekes cikkünkből.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG