Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szenátus elé idézték a republikánusok a nagy techcégeket


A republikánusok szerint a közösségi platformok elfogultak és elnyomják a konzervatív hangokat. Azt szeretnék, ha nagyobb állami kontroll lenne a Twitter és a Facebook fölött.

A Facebook, a Google és a Twitter vezérigazgatóinak meg kell jelenniük október 28-án egy meghallgatáson, amelyet a szenátus republikánus képviselői hívtak össze, akik azzal vádolják a cégeket, hogy elfogultak a republikánus oldallal szemben.

Miközben az elnökválasztásig már alig egy hét van csak hátra, Donald Trump elnök és más republikánusok arra panaszkodnak, hogy a közösségi oldalak nemcsak hogy elfogultak, de el is nyomják a republikánus nézőpontot képviselőket.

A New York Post cikkének korlátozása lehet az apropó

A méltatlankodás még hangosabbá vált, amikor nemrég a Facebook és a Twitter is korlátozta egy meg nem erősített hitelességű politikai cikk terjesztését, amely a New York Postban jelent meg Joe Biden demokrata jelöltről és a fiáról.

A cikk, amelyet más médiatermékek nem erősítettek meg, nem igazolt hitelességű e-maileket idézett Joe Biden fiától Hunter Bidentől abból az időből, amikor a Burisma nevű ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsának tagja volt. Az e-mailek állítólag Donald Trump támogatóitól származnak.

Trump azzal vádolta meg a közösségi médiumokat, hogy megpróbálták elhallgatni a sztorit. „Nem akarják nyilvánosságra hozni a korrupciót, mint a Biden-ügy. Az teljes mértékben korrupció, és mindenki tudja ezt” – mondta Trump október 27-én Washingtonban, mielőtt elindult volna a kampánykörútjára. „Nagyon unfair. Soha senki nem látott még hasonlót. Ez nem sajtószabadság, ez az ellenkezője.”

A cégek visszautasították az elfogultság vádját, azonban arra a kérdésre már nehezebben tudnak választ adni, hogy mennyire kellene nekik letiltani vagy más módon korlátozni a megjelenő tartalmakat.

A 230-as szekció lesz a téma

A meghallgatáson a várakozások szerint javaslatok születnek majd az online szólásszabadság jogi környezetének felülvizsgálatára. Kritikus hangok szerint az, hogy a közösségi médiumok nem felelősek azért, amit a felhasználók megosztanak a felületeiken, lehetővé teszi azt is, hogy a cégek kibújjanak az elfogulatlan moderálás felelőssége alól.

Az Egyesült Államok infokommunikációs törvényei az internet korai évei óta védik az online szólásszabadságot. A gyakran csak 230-as szekcióként emlegetett rész azt biztosíthatja, hogy az új technológiák és a szólásszabadság szabadon virágozhassanak.

Egyes kritikusok szerint a törvények túl megengedőek, és lehetővé teszik a sértő és uszító tartalmak terjesztését is. Úgy gondolják, hogy a cégeknek hatalmas kontrolljuk van az információ fölött, ezért szigorúbban kéne szabályozni őket.

Roger Wicker, Mississipi republikánus kormányzója beadott egy törvényjavaslatot, amely limitálná a közösségi platformok védettségét, kötelezné őket, hogy „objektív észszerűséggel” éljenek, amikor eltávolítanak valamilyen tartalmat.

A republikánusok szerint elnyomják a konzervatívokat

„A nagy technológiai cégek visszaélnek azzal, hogy nem felelőslégre vonhatóak a felhasználói tartalmakért, és ezt most a nemzeten belüli párbeszéd szenvedi meg” – mondta Marsha Blackburn, Tennessee republikánus szenátora a múlt hónapban.

A szenátor szavai azt a republikánus véleményt tükrözik, amely szerint a 230-as szekció lehetőséget biztosít a cégeknek, hogy igazságtalan módon elnyomják a konzervatívokat. A törvénymódosításra irányuló kísérletek mellett Trump egy elnöki rendeletet is kiadott, amely lehetővé teszi, hogy a felügyeleti szervek jobban szemmel tartsák a moderációt.

Mark Zuckerberget is meghallgatják

A technológiai cégek vezetői a védelmükbe vették a 230-as szekciót, szerintük a jogszabálynak hála az embereknek megvan a lehetősége rá, hogy szabadon kifejezzék magukat az interneten. „Hiszünk abban, hogy hangot kell adni az embereknek, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy ezzel olyanok jogait védjük, akikkel nem értünk egyet” – mondta a meghallgatás előtt Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója.

Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója szerint a 230-as szekció megadja a kellő rugalmasságot ahhoz, hogy az online szolgáltatók eltávolíthassák a „gyűlöletbeszédet” és más kifogásolható tartalmakat, és a jogszabály támogatja a közösségi média világát, ahol mindenkinek lehetősége van elmondania a véleményét.

„A 230-as szekció alapjainak erodálásával összeomolhat az, ahogyan az interneten kommunikálunk, és akkor csak egy pár óriási, tőkeerős technológiai cég marad meg” – tette hozzá Dorsey.

A meghallgatást a szenátus kereskedelmi bizottsága fogja tartani, a járványügyi korlátozások miatt a cégek képviselői videóhíváson keresztül csatlakoznak majd be.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG