Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Katar segítségét kérte a gázai magyar túszok érdekében a magyar külügyminiszter


Áldozatok után kutatnak egy nappal azután, hogy Izrael csapásokat mért a dzsabaliai menekülttábor házaira a Gázai övezet északi részén, 2023. november 1-jén
Áldozatok után kutatnak egy nappal azután, hogy Izrael csapásokat mért a dzsabaliai menekülttábor házaira a Gázai övezet északi részén, 2023. november 1-jén

A magyar kormány öt, magyar állampolgársággal is rendelkező túszról tud, akiket a Hamász fegyveresei az október 7-én Izrael ellen végrehajtott támadás során ejtettek foglyul több száz emberrel együtt.

Szijjártó Péter vasárnap telefonon egyeztetett Katar külügyi államminiszterével, akit arra kért, hogy segítsenek a túszok kiszabadításában. A magyar külügyminiszter beszámolója szerint Szultan Bin Szád Al-Muraiki ígéretet tett, hogy közbenjárnak a magyar túszok kiszabadítása érdekében, és amint értékelhető információval rendelkeznek, rendelkezésre bocsátják.

Ehhez kapcsolódóan: Több száz ember vesztette életét, amikor robbanás történt egy kórházban Gázában

Közben Izraelben járt a magyar államfő. Novák Katalin Ausztráliából tartott haza, és útját megszakítva – megfogalmazása szerint szolidaritási látogatásra – megállt Izraelben. Novák Katalin izraeli magyarokkal és a Hamász által elhurcolt magyar túszok rokonaival is találkozott. Az RTL Híradójának beszámolója szerint a magyar államfő beszélt azzal az asszonnyal is, akinek 8 és 15 éves lányait elrabolta a Hamász az október 7-i támadáskor.

A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

Ehhez kapcsolódóan: A Hezbollah vezetőjének állítólag nem volt tudomása a Hamász terrortámadásáról

Novák Katalin tárgyalt Jichák Hercog izraeli elnökkel, akitől azt kérte, hogy az izraeli válaszcsapások kerüljék el a civileket, és engedjék be Gázába a humanitárius segélyeket.

Ehhez kapcsolódóan: Szorul az ostromgyűrű Gázaváros körül, újabb izraeli látogatáson az amerikai külügyminiszter

A Gázai övezetben hét magyar állampolgárról tud a magyar külügyminisztérium, ők egyelőre nem vállalták az egyiptomi határhoz vezető, kockázatos utat – számolt be az RTL Híradója.

XS
SM
MD
LG