Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyilatkozat kell az óriási szja-ajándékhoz, fenn van a NAV oldalán


Részlet a kitöltendő nyilatkozatból
Részlet a kitöltendő nyilatkozatból

Extra adatokra lesz szüksége a NAV-nak ahhoz, hogy át tudja utalni a kormány legnagyobb, egyszeri választási ajándékát, az szja-előleg visszatérítését. A gazdagabbak 1,6 milliót is kaphatnak majd. Ehhez meg is jelent a nyomtatvány; az érintetteknek szinte lehetetlen lesz lekésniük a pénzről.

A rendszerváltás óta nem tartott a kormány akkora pénzosztást választási évben, mint ami jövőre jön. Ennek legnagyobb eleme egy egyszeri, hatszázmilliárdos osztogatás egy kedvezményezett csoportnak, a családosok szja-előlegének visszatérítése.

A pénz kiosztása így azzal lesz arányos, hogy kinek milyen magas a jövedelme. Átlagosan négyszázezer forintot kaphatnak az érintettek, de ahol bruttó 1,1 millió felett keres mindkét szülő, ott 1,6 millió forintot is kaphat a család ajándékba. Ez egyébként nagyjából a felső korlát is, ha valahol sokkal többet keresnek, akkor is ennyit kapnak majd.

A nagy összegű pénzosztás óriási népszerűségű a Századvég nyári felmérése szerint.

Bár a kormánytagok hangsúlyozták, hogy nem választási költségvetés készült, Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint nehéz máshogy értelmezni az szja-visszatérítést. „A lezárások idején is megléphette volna ezt a kabinet, mégis közvetlenül a választások előtt költ el hatszázmilliárd forintot” – mondta az elemző. Alább bővebben is olvashat a részletekről.

Kell még adat, hogy a választások előtt menjen a pénz

„Rengeteg olyan adatra lesz szüksége az adóhivatalnak, amely nincs a birtokában, de kelleni fog ahhoz, hogy februárban vissza tudja utalni a jogosultak által befizetett szja-előlegeket”mondta korábban a Szabad Európának Angyal József adószakértő.

Ezeket pedig most el is kéri a NAV, megjelent ugyanis a honlapjukon egy adatbekérő nyilatkozat, ide kattintva éri el. Többek közt olyanokat kell megtudnia a NAV-nak, hogy ki jogosult családi pótlékra, ki terhes és ki kinek a házastársa, vagy épp ki milyen bejegyzett élettársi kapcsolatban él.

A pénzt még a választások előtt szeretné kifizetni az állam, ezért kell sietni az adatszolgáltatással. Aki év végégig visszaküldi a nyomtatványt, az február 15-ig megkapja a neki szánt pénzt. De aki nem küldi vissza, az se csúszik le róla, az adóbevallásában is ugyanúgy elkérheti még ezt az ajándékot, 2022. május 20-ig, írta a NAV.

Mintha a munkanélküliek ajándékoznák meg most a családosokokat
Minden magyar munkavállaló a bére 1,5 százalékát munkaerőpiaci járulékként fizeti be a költségvetésbe, azzal a céllal, hogy ha munkanélkülivé válna, állami ellátást kaphasson. A kormány 2012–2020 között 1700 milliárdot szedett be munkaerőpiaci járulékként. Csakhogy keveset fizetett vissza az állam a tényleges munkanélkülieknek, mindössze hatszázmilliárdot az időszak alatt. Így ebből a bevételből 1100 milliárdos többlete lett kormánynak, ennyiből pedig öt hónapig finanszírozhatta volna a járvány csúcsidőszaka alatt újonnan munkanélkülivé vált embereket.


A pénz kifizetése trükkösen történik egyébként, az idei költségvetésben könyvelték el, de a kifizetés 2022-re fog esni.

Így a következő kormány ennyivel kevesebb pénzből fog tudni gazdálkodni – leegyszerűsítve rögtön ennyi pénz fog hiányozni a jövő évi költségvetéshez képest a valóságban.

Választási krumpli

„Régi szép hagyomány a Fidesz köreiben, hogy valahogy mindig pár hónappal a választások előtt kezdenek el krumplit osztani az időseknek”írta 2018 év elején az Index.hu. Ez történt 2010 januárjában is, amikor Budapesten krumplit és hagymát adott a Fidesz az arra járóknak.

Volt, amikor Rétvári Bence államtitkári rangban személyesen felügyelte a munkálatokat. Néha megkötések vannak, a Fidesz számára fontos választói rétegnek kedveznek. 2018-ban a XII. kerületben a 65. életévét betöltött idős személyek igényelhetnek olyan akciós kupont, amelyet aztán öt kilogramm krumplira válthatnak.

Idén szeptember végén a borsodi időközi országgyűlési választás előtt is bevetette a kormánypárt a burgonya-csodafegyvert: Tiszaújvárosban kedvezményes őszi éléskamra-akciót hirdetett, ahol a piaci ár töredékéért lehetett krumplihoz jutni.

Amikor pedig Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy zsák krumplit akart Orbán Viktornak adni az Országgyűlésben, Kövér László házelnök 4,4 millió forintra büntette.

De nem csak a Fidesz szeret osztogatni választások könyékén. Már a 2018-as országgyűlési választásokra hangolódva, 2017. december 22-én a budapesti Blaha Lujza téren étel- és ruhaosztás közben beszélt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról, hogy sikerült megegyezniük az MSZP-vel, és ezzel szerinte létrejött az ellenzéki megállapodás gerince.

2015-ben a januári pilisi időközi eredményét óvták meg, mondván, a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai „megvették” a választók egy részének voksait – egy zsák krumplit vagy kétezer forintot kínálva –, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz. Az MSZP szerint viszont egy DK-s karitatív akcióról volt szó. A helyi választási bizottság mindenesetre jogosnak ítélete az óvást, így az időközit, amelyet először az MSZP jelöltje nyert, februárban meg kellett ismételni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG