Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szegények kevesebb, a gazdagok több adót kapnak vissza februárban


Egy kétgyermekes édesanya vásárol az Auchan budaörsi áruházában 2017. május 5-én
Egy kétgyermekes édesanya vásárol az Auchan budaörsi áruházában 2017. május 5-én

A kormány választások előtti pénzosztásában fordított rászorultsági elv érvényesül. A jól kereső szülőknek utal a legtöbbet az adóhivatal februárban, míg a minimálbéren dolgozók alig kapnak vissza a befizetett adójukból.

Nem módosította visszamenőleg az adótörvényeket a kormány, hanem a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva rendeleti úton szabályozta a személyi jövedelemadó (szja) visszatérítését. A választások előtti egyszeri kedvezmény – leegyszerűsítve – azoknak jár, akik gyermeket nevelnek, vagyis a hivatalos megfogalmazás szerint legalább egy napra családiadóalap-kedvezményre jogosultak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány február 15-ig visszafizeti a jogosultaknak az idén befizetett szja-előleget. Az ezt szabályozó rendelet szeptember 30-án éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben.

Nagyot tisztult a kép

„Minden szakmai kérdést megválaszolt a jogszabály, nagyot tisztult a kép” – mondta a Szabad Európának Angyal József okleveles adószakértő.

Angyal József szerint az utolsó pillanatban bejelentett egyszerűsítés, miszerint elég egyetlen napra jogosultnak lenni a családi pótlékra, megválaszolja az elvált szülők esetében felmerülő kérdést is.

„Ha a házaspár 2021 év során, akár már január 2-án elvált, és a gyermekek az egyik szülőnél maradtak, ott a csak gyerektartást fizető elvált szülő is jogosult lesz az egész évi szja-visszatérítésre” – mondta. Angyal József szerint az utolsó pillanatban beépített módosítás alapján olyan hónapokra is jár az szja-visszatérítés, amelyikben nem volt jogosult családi pótlékra a magánszemély.

A szakember szerint a rendeletből egyértelműen kiderül, hogy a kormány az adóelőleget fizeti vissza, és május 20-án lesz elszámolás. Év közben a fizetésekből ugyanis csak szja-előleget vonnak le a munkavállalók béréből, az szja-fizetési kötelezettség teljesítési határideje májusban van, amikor a magánszemélyek beadják az adóbevallásukat. Ekkor lesznek olyanok, akiknek további összeget utal vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), de olyanok is, akiknek vissza kell majd fizetniük.

A februárban megkapott támogatást azonban nem kell teljes egészében májusban visszafizetni, viszont elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik magasabb összegben kapnak támogatást, mint amire jogosultak lettek volna. Ez viszont csak májusban fog kiderülni, és nekik lesz visszafizetési kötelezettségük – de ez csak a kiutalt támogatás egy részét fogja érinteni.

A bevalláskor még lehet korrigálni

Angyal József szerint a rendeletből az is kiderül, hogy aki nem vette igénybe év közben a családi adókedvezményt, annak nem kell májusig várnia az utólagos igénylésre, előrehozhatja február 15-re.

„Olyan technikai kérdések is megválaszolásra kerültek, mint a visszautalás gyakorlati lebonyolítása. Akik családi pótlékot kapnak, azoknak a bankszámlájukra, vagy ha a postás vitte ki, a címükre küldi a NAV automatikusan az egyszeri szja-kedvezményt” – mondta. A szakember szerint a családi pótlékot nem kapó házastársaknak viszont nyilatkozniuk kell december 31-ig a bankszámlaszámukról.

„Ez a határidő jogvesztő, ha december 31-ig nem nyilatkozik, nem kapja vissza az szja-előlegét februárban, viszont nem esik el ettől a lehetőségtől, mert a májusi adóbevallásában még visszaigényelheti” – tette hozzá.

Angyal József szerint májusban rengeteg korrigálási lehetőség lesz. „Akinek eddig a NAV intézte a bevallását, annak is érdemes lesz jövő májusban adószakértővel átnézetni a bevallását, mert jelentős összegek forognak kockán” – mondta.

A szakértő szerint ha valaki élettársi kapcsolatban él, és év közben igénybe vette a családi adókedvezményt, emiatt kevesebb szja-visszatérítést kap. De a májusi bevallásban megoszthatja úgy a kedvezményt, hogy az élettársa vegye igénybe. Ekkor az illető februárban kisebb visszatérítést kap, de májusban igényelheti a fennmaradó összeget is.

Angyal József szerint az szja visszatérítése során fordított rászorultsági elv érvényesül. „Az kapja a legtöbbet vissza, aki a legkevésbé van rászorulva. A jól kereső, egy gyermeket nevelő szülők járnak a legjobban” – mondta. A szakértő szerint azok is jól járnak, akik legalább három hónapja várandósok, hiszen a házastársukkal együtt az egész évben befizetett személyi jövedelemadójukat visszakapják.

Van mintegy félmillió ember, akik a családi adókedvezmény kimaxolása miatt egyáltalán nem fizetnek szja-t. Angyal József szerint nem is fognak visszatérítést kapni.

„Kicsit sántít, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott, hogy a pandémia legjobban a családokat sújtotta. A jól kereső szülők jól járnak az adó-visszatérítéssel, de a gyermekét egyedül nevelő, minimálbéren foglalkoztatott szülő, aki még az állását is elvesztette a járvány alatt, alig fog pénzt kapni februárban” – mondta Angyal József.

Egyszerű adminisztrációt ígér a kormány

„A gyermekes katásoknak, ekhósoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adó-visszatérítés. A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját” – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Izer Norbert szerint a legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz, a NAV automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget február 15-ig. A nagy többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez: ők azok, akik a családi pótlékot kapják, és jellemzően bérből, fizetésből élnek – mondta Izer Norbert.

„Az érintettek száma elég magas, hiszen jelenleg több mint egymillió szülő kap családi pótlékot” – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy ezeket az adatokat a Magyar Államkincstár átadja az adóhivatalnak. Így az adó-visszatérítés érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: akinek bankszámlára, annak a NAV átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az az adó-visszatérítést is készpénzben kapja.

Az adó-visszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és a mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve idetartozik az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem is. De a gyermeket nevelő katások és ekhósok is visszakapják befizetett adójuk egy részét. A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhósoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada (az ekhoalap 9,5 százaléka) jár vissza.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy mivel a koronavírus-válság az egyházakat és a civil szervezeteket sem kímélte, a családi adó-visszatérítés miatt kieső egy százalékok költségvetési támogatásként történő visszapótlásával segíti az érintett szervezeteket a kormány. „A szülők ugyanis még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról” – tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG