Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Müller Cecília: lehet, hogy ez már a harmadik hullám, de lehet az új mutáns is


A Pfizer-BioNTech vakcinából készült védőoltás a Szent László Kórházban 2021. január 5-én.
A Pfizer-BioNTech vakcinából készült védőoltás a Szent László Kórházban 2021. január 5-én.

Tömegesen érdeklődnek a háziorvosoknál a páciensek a koronavírus elleni oltás után. A tisztifőorvos azt reméli, hogy tavasszal már mindenkit olthatnak. Ebben bízik az oltásokra szakosodott magáncég is, amely ugyanakkor másként tervezi megszervezni a saját oltásait.

"Másképpen alakul, mint vártuk"

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján beszélt arról, hogy korainak tart bármilyen enyhítést a szabályokon, mert megtorpanni látszik a második hullám csökkenése. Mint mondta, ennek okát még vizsgálják, lehet, hogy ez már a harmadik hullám kezdete, de az is lehet, hogy a gyorsabban terjedő mutáció következménye.

A szennyvízben ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, főként Budapesten, Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron tapasztalható a mérések alapján kifejezetten emelkedő tendencia.

Sokan érdeklődnek a háziorvosoknál

A páciensek tömegesen érdeklődnek a koronavírus elleni vakcina után, de arra kérnek mindenkit, hogy várja meg, amíg a háziorvos értesíti. A háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a regisztrált oltakozókról - erről Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beszélt. Azt mondta, hogy 2040 háziorvosi praxis AstraZeneca-vakcinával tud oltani, 2964 praxisban pedig a Pfizer vakcinájával oltanak.

A Pfizer oltóanyagát szerdán juttatták el a praxisokhoz és az oltópontokra és indul az oltás az AstraZenecával is. A Szputnyik V-vel, amelyet időközben benyújtottak engedélyezésre az európai gyógyszerhatósághoz, a fővárosi oltópontokon oltanak. Közben újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, csütörtökön 45 600 adag AstraZeneca várható és a héten számítanak 21 600 dózisra a Moderna oltóanyagából is, ennek pontos időpontja még bizonytalan.

A tavasz fordulatot hozhat az oltásokban

A Nemzetközi Oltóközpont vezetője arra számít, ahogy a veszélyeztetett, 65 év feletti korosztály beoltása után az oltásra szakosodott magáncégek is oltóanyaghoz juthatnak. Ez Kámány Roland optimista forgatókönyve szerint március-áprilisban, a pesszimista forgatókönyv szerint júliusban valósulhat meg.

Jelenleg vakcinahiány van, de számítása szerint az első félév végére ez megszűnik, március közepére pedig a 65 felettiek átoltása megvalósulhat. (Ezt erősíti az országos tisztifőorvos szerdai nyilatkozata, Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján úgy fogalmazott, reményei szerint márciusban már olyan mennyiségben lesz az országban vakcina, hogy a nem krónikus beteg, aktív korúak oltása is megkezdődhet.)

Ha a vakcinahiány megszűnik, versenyhelyzetbe kerülnek az oltóanyaggyártók, ha pedig piacra kerülnek az egydózisos, egyszerűbben tárolható, vakcinák, azok felgyorsítják a tömeges oltást – véli az Oltóközpont Kft. ügyvezetője.

A szakember ugyanakkor más oltási dramaturgiában gondolkodik, mint ami jelenleg az országban zajlik. Kámány Roland szerint most, hogy megjelentek az agresszívebb vírusmutációk, a háziorvosi rendelőknél és a kórházi oltópontoknál biztonságosabb lenne, a külföldi példákhoz hasonlóan, itthon is nagy alapterületű helyeket – sportcsarnokokat, bevásárlóközpontokat – kijelölni oltóhelynek, ahol nem zsúfolódnak össze az emberek. Mint mondta, ők is ebben gondolkodnak, erre készülnek technikailag.

Sorban állnak a vakcináért

Az árakról továbbra sem tudott konkrétumot mondani Kámány Roland. Mint mondta, más, oltásokra szakosodott cégekhez hasonlóan ők is tárgyalnak forgalmazókkal és gyártókkal is, „sorban állnak” a vakcinákért. A szakember bizakodó, szerinte jó úton haladnak. Úgy véli, 10 ezer forintos nagyságrendben hozzá lehet majd jutni egy oltáshoz.

„Simán előfordulhat, hogy nyárra például a Pfizer olyan helyzetbe kerül, hogy a nagyobb tömegű olcsóbb, vakcinák piacán kell helytállnia, hiszen még csak most jönnek azok, amelyekkel csak egyszer kell oltani” - mondta a Nemzetközi Oltóközpont vezetője.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG