Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Orosz mintájú megfélemlítési törvény” – ellenzéki reagálás a Fidesz „szuverenitásvédelmi” törvényjavaslataira


Az Országház a budapesti Kossuth téren
Az Országház a budapesti Kossuth téren

A javaslatcsomag nem növeli az ország biztonságát, szuverenitását, csak arra jó, hogy megfélemlítse azokat, akik nem értenek egyet a Fidesszel – hangzott el négy parlamenti ellenzéki párt közös tájékoztatóján. Úgy vélik, az ország szuverenitására az orosz és a kínai befolyás jelent valódi veszélyt.

Kedd este nyújtották be az Országgyűlésnek a Fidesz-frakció javaslatcsomagját. A javaslat szerint létrehozzák a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amelynek azt kell vizsgálnia, akarja-e bárki külföldi támogatás segítségével vagy külföldi érdeknek megfelelve befolyásolni a választásokat, illetve a közéletet. A javaslat szerint három év börtönnel sújthatnák azt, aki külföldi támogatással indul a választásokon.

A „szuverenitásvédelmi" törvényről szóló javaslathoz kapcsolódó, immár tizenkettedik Alaptörvény-módosítást a kormány nyújtotta be szintén kedd este az Országgyűlésnek. Ebben szerepel például, hogy az alkotmányos önazonosság és a keresztény kultúra védelmét érintő részt kiegészítik a Szuverenitásvédelmi Hivatalra történő utalással.

„Annyi a köze a szuverenitáshoz, mint Felcsútnak a Real Madridhoz”

A Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője, az MSZP, a DK és a Momentum közösen reagált a javaslatcsomagra. Úgy látják, ez csak újabb eszköz arra, hogy a Fidesz elterelje a figyelmet a valós problémákról, hogy „csökkennek a reálbérek, csökken a nyugdíjak vásárlóértéke, egekben az infláció és padlót fogott a gazdaság”.

A négy parlamenti ellenzéki párt egyetért abban, hogy az ország biztonságára, szuverenitására az orosz energiafüggés és a kínai érdekek kiszolgálása jelent valós veszélyt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője emlékeztetett a sajtóban gyakran kémbankként emlegetett orosz Nemzetközi Beruházási Bank ügyére és arra, hogy Orbán Viktor egyedüli uniós vezetőként találkozott a háborús bűnösnek nyilvánított orosz elnökkel.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy Magyarország kiszolgáltatottsága az orosz gáznak semmivel sem csökkent az ukrajnai háború kitörése óta. Szerinte az orosz gyarmatosítás teljes megengedése jelenti a valós biztonsági kockázatot. Hozzátette: hasonló a helyzet a kínai befolyással; a Budapestre tervezett Fudan Egyetem ügyét és a kínai akkumulátorgyárak idetelepítését említette.

Négy ellenzéki párt jövő héten benyújtja a parlamentnek a saját szuverenitásvédelmi javaslatcsomagját, amelyben szerinte kísérletet tesznek arra, hogy megállítsák az ország kiárusítását.

Ehhez kapcsolódóan: A Fidesz szavazói nagyon támogatják a kínai kommunisták befolyásának növekedését

„Orosz mintájú megfélemlítési törvény”

A volt szovjet állambiztonsági szervezetekhez, az NKVD-hez és a Csekához hasonlította a felállítandó Szuverenitásvédelmi Hatóságot, az arról rendelkező javaslatcsomagot pedig orosz mintájú megfélemlítési törvénynek tartja a Momentum elnöke. Gelencsér Ferenc szerint Magyarországon az állam és a kormánypárt nem válik el egymástól, „állampárti időket élünk”, és a Fidesz létrehozza az ehhez szükséges intézményi hatalmat.

„Mindenkit meg akarnak félemlíteni, aki nem ért egyet az állampárt vélt vagy valós elveivel” – fogalmazott.

Úgy véli, a mostani törvényjavaslat előzményének tekinthető a lex CEU, a Stop, Soros! vagy a civiltörvény. Ezek szerinte mind szembementek a jogállamisággal, mind azt eredményezték, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, és úgy véli, ha a törvény átmegy, annak is ilyen eljárás lesz a következménye, valamint újabb ok arra, hogy az ország ne kapja meg az uniós forrásokat.

Ehhez kapcsolódóan: A fideszesek kiugróan kedvelik Putyint

„A politikai aljasság rekordja”

Nincs kormányzás, csak propaganda, nem tudják kezelni a gazdasági válságot, mélyítik a szegénységet – fogalmazott Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Szerinte a szuverenitásvédelminek nevezett „propagandahatóság” beleillik ebbe a sorba. „Ki tudja, hány milliárd megy majd el erre, miközben szegényednek el az emberek.”

Gurmai Zita szerint az új hatóság létrehozása megalázó a már létező állami intézményekre nézve is, hiszen van ügyészség, van rendőrség, van nemzetbiztonsági intézményrendszer, most mégis felállítanak egy kommunikációs intézményt, amivel a Fidesszel egyet nem értők fenyegetésén kívül semmit sem lehet elérni.

Az uniós források távol tartására mesteri ötlet a törvény, de a kormány dolga éppen ennek ellenkezője, a források hazahozása lenne – tette hozzá az MSZP-s politikus.

Ehhez kapcsolódóan: „Ez egy stratégia. Büszkék vagyunk rá” – mondta Orbán Viktor arról, miért találkozott Vlagyimir Putyinnal Pekingben

„Hamis, hazug, megtévesztő és aljas”

Így nevezte a javaslatcsomagot Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese. Mint fogalmazott, a szuverenitást nem a Nyugat veszélyezteti, hanem az Orbán- kormány, amely kiárusítja az országot Putyinnak, a kínai vezetőknek, a közép-ázsiai diktátoroknak.

Hangsúlyozta: a magyarok népszavazáson kinyilvánított döntése volt az ország csatlakozása a NATO-hoz és az EU-hoz, nem ezek a szervezetek veszélyeztetik az ország szuverenitását. Hozzátette: arra senki nem adott felhatalmazást, hogy a miniszterelnök kiszolgáltassa az országot az orosz energetikai érdekeknek, hogy semmire sem jó, drága kínai vasutat építsen vagy környezetpusztító akkumulátorgyárakat telepítsen közpénzből.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG