Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tavaly több mint nyolcezer-ötszáz gyerekkatona harcolt a világon


A Karen Nemzeti Unió (KNU) lázadó csoport a junta elleni harca 51. évfordulójára emlékezik Mianmarban 2000. január 31-én
A Karen Nemzeti Unió (KNU) lázadó csoport a junta elleni harca 51. évfordulójára emlékezik Mianmarban 2000. január 31-én

2020-ban több mint 19 300 fiú és lány esett olyan súlyos jogsértések áldozatául a háborús vidékeken, mint az erőszakos besorozás vagy a nemi erőszak. A világjárvány csak rontott a helyzeten – áll az ENSZ-nek a gyermekekről és fegyveres konfliktusokról szóló éves jelentésében.

A gyermekek ellen elkövetett súlyos jogsértések száma továbbra is „riasztóan magas”, csaknem elérte a 26 500-at, miközben a világjárvány még kiszolgáltatottabbakká tette őket az emberrablással, a kényszersorozással és a szexuális erőszakkal szemben. Mindeközben nőtt az iskolák és kórházak elleni támadások száma is.

Ellopott gyermekkor

A koronavírus terjedésének visszaszorítására hozott intézkedések is nehezítették az ENSZ gyermekvédelmi megfigyelőinek és szakértőinek munkáját – áll Az ellopott gyermekkor és a javításra váró jövő: A lányok és fiúk sebezhetőségét a fegyveres konfliktusokban súlyosbította a Covid–19 világjárvány című jelentésben.

A gyermekek kényszersorozása és felhasználása, valamint meggyilkolása és megrontása voltak a legelterjedtebb jogsértések 2020-ban. Ezeket a humanitárius segítségnyújtás megtagadása és az emberrablás követik – áll a jelentésben.

Gyerekrablás, támadás a lányok oktatása ellen

Több mint 8400 kamaszt öltek vagy csonkítottak meg az afganisztáni, szíriai, jemeni és szomáliai háborúkban, míg további hétezret soroztak be erővel és vetettek be harcokban, főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában, Szíriában és Mianmarban. A kutatók a gyerekrablások „exponenciális növekedéséről” számoltak be, ez tavaly elérte a megdöbbentő kilencven százalékot. A nemi és a szexuális erőszak egyéb formái szintén hetven százalékkal voltak gyakoribbak, mint korábban.

Eközben az iskolák és kórházak elleni támadások „továbbra is túl gyakoriak”, ideértve a lányok oktatása, valamint az egészségügyi intézmények és a személyzet elleni súlyos támadásokat. Növekedett az iskolák katonai célú igénybevétele, mivel a világjárvány idején az intézmények átmeneti bezárása megkönnyítette a megszállásukat és használatukat.

A jelentésből az is kiderül, hogy a gyermekek elleni súlyos bűncselekmények áldozatainak negyede lány. Őket leginkább, 98 százalékban a megerőszakolás és más szexuális erőszak sújtotta, a maradék két százalék gyilkosság és csonkítás áldozata lett.

Haladás és elkötelezettség

A kijózanító statisztikák ellenére a jelentés kézzelfogható előrehaladásról is beszámol a párbeszédben az Afganisztánban, Közép-afrikai Köztársaságban, Nigériában, Fülöp-szigeteken, Dél-Szudánban és Szíriában hadat viselő felekkel. Mintegy 35 új kötelezettségvállalást vagy más elköteleződést sikerült elérni tavaly a gyermekek védelme érdekében. Köztük van két új akcióterv is, amelyeket Mianmarban és Dél-Szudánban írtak alá.

Ezenfelül fegyveres csoportok és fegyveres erők több mint 12 643 gyereket engedtek el az ENSZ közbenjárására, és még több fiút és lányt mentettek meg a kényszersorozástól ott, ahol a kormányokkal létrejött közös akciótervek lehetőséget adtak a szűrésre életkor alapján.

A jelentés megállapítja, hogy előrelépés történt, bár a gyermekvédelem túlterhelt és alulfinanszírozott.

XS
SM
MD
LG