Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij nem ért egyet Trump Twitter-letiltásával


Alekszej Navalnij is használja a közösségi médiát
Alekszej Navalnij is használja a közösségi médiát

Alekszej Navalnij bírálta a Twittert Donald Trump fiókjának letiltásáért. Úgy véli, ez muníciót ad a Putyinhoz hasonló tekintélyelvű vezetőknek a cenzúrához. Az azonban szerinte is probléma, hogy a közösségi média teret ad összeesküvés-elméleteknek.

Az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij a Twitteren osztotta meg a gondolatait Donald Trump amerikai elnök letiltásáról. Trump hozzáférését azután szüntette meg a közösségi oldal, hogy Washingtonban az amerikai elnök támogatói megrohamozták a törvényhozás épületét, hogy megakadályozzák Joe Biden választási győzelmének hivatalos bejelentését.

A zavargásban négy civil és egy rendőr életét vesztette. Nem sokkal később a Twitter megszűntette az elnök Twitter-fiókját, mint írták, az erőszakos események visszavezethetők Trump közösségi médiában közzétett, a választások eredményét megkérdőjelező üzeneteire.

"Felbátoríthatja a szólásszabadság ellenségeit"

Navalnij szerint szombati bejegyzésében „elfogadhatatlan cenzúrának” nevezte a Twitter döntését, szerinte a lépés veszélyes precedenst teremt, és felbátorítja a diktatórikus, a szólás szabadságát korlátozó rendszereket. „Ezt a precedenst ki fogják használni szólásszabadság ellenségei világszerte, köztük Oroszország is. Ha el kell valakit hallgattatniuk, arra hivatkoznak majd, hogy ez teljesen normális, még Trumpot is letiltotta a Twitter” – fogalmazott.

Mint mondta, bár a Twitter elvileg egy magáncég, „Oroszországban és Kínában privát vállalatok a cenzúra alkalmazásával az állam legjobb barátaivá és szövetségeseivé válnak.” Hozzátette, a Twitteren „hidegvérű gyilkosoknak (Putyinnak és Madurónak), hazudozóknak és tolvajoknak (Medvegyevnek) is lehetett fiókjuk”, és a közösségi oldalakat évek óta felhasználja saját céljaikra a Kremlből irányított „trollhadsereg”.

Navalnij szerint a Twitter döntése azért nevezhető cenzúrának, mert más, veszélyes nézeteket hirdető felhasználókat nem korlátoznak, vagyis valakik önkényesen döntenek arról, ki szólalhat meg és ki nem. Példaként említette, hogy sok véleményvezér, akik azt állítják, hogy a COVID-19 vírus nem létezik, szabadon hirdethetik a nézeteiket, pedig az ilyen összeesküvés-elméletek több ezer halálesethez vezettek. Navalnij szerint a közösségimédia-szolgálatónak létre kellene hoznia egy testületet, ami dönthet ilyen kérdésekben.

Jelenleg a Twitter rendelkezik egy úgynevezett bizalmi és biztonsági tanáccsal, amely elvileg felelős a moderációs elvek kialakításáért. Az oldalon található tájékoztató szerint ez a csoport elsősorban a zaklatás, az emberi jogokat és méltóságot sértő tartalmak, a gyermekpornográfia, az öngyilkosságra való buzdítás és a dehumanizáció ellen lép fel.

Más profilokat is letiltottak a zavargás után

Letiltása előtt Trumpé volt az egyik legnépszerűbb politikai fiók a Twitteren, a @realDonaldTrump felhasználónevű fiókot több tízmillióan követték, az elnök ezen keresztül naponta általában több rövid üzenetet is közzétett. Trump általában személyes Twitter-fiókját használta a hivatalos elnöki profil (@POTUS) helyett, a napokban a Twitter ez utóbbit is lezárta.

A washingtoni zavargások után Trump mellett az elnök több ismert támogatójának a fiókját is letiltották, köztük volt például Sidney Powell ügyvéd fiókja, aki a novemberi választások óta, az elnök kampánycsapatával közösen több sikertelen perben is megpróbálta érvényteleníteni a választások eredményét. Az ő fiókját azért függesztették fel, mert ugyanazokat a választási csalás vádjait ismételte az oldalon, amelyek a washingtoni zavargókat is motiválták. Szintén felfüggesztették Trump volt biztonsági tanácsadója, Michael Flynn fiókját, a Twitter tájékoztatása szerint politikai erőszakra való buzdítás miatt.Trump több más támogatójának, például fiának, ifj. Donald Trumpnak és Ted Cruz republikánus szenátornak jelenleg is aktív a Twitter fiókja, ők ezen a platformon kritizálták az oldal döntését. Ted Cruz egy bejegyzésében például azt kérdezte, „miért lehet egy maroknyi szilícium-völgyi milliárdosnak monopóliuma a szólásszabadság felett?”

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG