Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tévedésből letartóztattak egy orosz férfit, megverték, bocsánatot kértek, majd elítélték


Oroszországban súlyos probléma az őrizetbe vett személyek bántalmazása. Aktivisták szerint a helyzet azután sem változott, hogy a közbiztonsági szervek reformjával próbálkoztak.
Oroszországban súlyos probléma az őrizetbe vett személyek bántalmazása. Aktivisták szerint a helyzet azután sem változott, hogy a közbiztonsági szervek reformjával próbálkoztak.

Szergej Petrocsenko családja január 28-án kétségbeesetten hívogatta a kórházakat és a halottasházakat. Az építkezésen dolgozó férfit éjfél körül várták haza, de eltűnt. A férfit brutálisan megverték a rendfenntartók, majd elítélték, amiért "ellenszegült".

A kínzó bizonytalanság egészen reggel hatig tartott, amikor Petrocsenko egy ismeretlen helyről hazatelefonált. Egy rövid beszélgetés során elmondta feleségének, Nelljának, hogy rendőrségi őrizetben van, ahol megverték, az autója pedig megrongálódott és az út szélén maradt. Nellja férje húgát küldte el az autóért, ő pedig elindult Szergejért a Krasznoarmejszkoje körzeti rendőrségre.

Legalább 40-szer hívtuk a számot, amiről ő hívott bennünket, de senki sem vette fel” – mesélte a Szabad Európának.

Hallatszott a hangján, hogy nagyon megverték

Később a család megtudta, hogy a szám gazdája Ivan Tyerescsenko, a regionális Belügyi Bűnügyi Nyomozóhatóság második embere volt.

Amikor megérkeztünk a rendőrőrsre, nem engedtek be. Ekkor még nem tudtam, hogy a rendőrök verték össze, de a hangjából éreztem, hogy nagyon szenvedett. Nehezen beszélt, gyakran tartott szünetet, erőlködött a hangjával” – mesélte a feleség. Délelőtt 10-kor Petrochenko ismét telefonált, ugyanarról a számról. „Egyből azt kérdeztem tőle. Vernek? Ő pedig azt mondta: már nem, már alaposan megvertek.”

Végül valaki a Kransznoarmejszkoje rendőrségről közölte a családdal, hogy a férfit átvitték a Lenyinszkoje körzeti őrsre.

„Legalább mondjátok meg, hogy életben van-e!”

Úgy tűnik, az őrületbe kergettük őket a telefonhívásainkkal és a követeléssel, hogy engedjenek be. Először a Lenyinszkoje őrsön sem akartak mondani semmit. Órákon át vártunk és kérleltük őket: legyenek szívesek, legalább mondják meg, hogy életben van-e. Egy rövid ideig láthattuk – felpuffadt az arca, a szeme alatt monokli volt, sántikált” – mesélte Nellja.

Petrocsenko családja nem tudott meg többet egészen addig, amíg másnap egy bírósági meghallgatás után szabadon nem engedték a férfit.

Szergej Petrocsenko a gyerekeivel.
Szergej Petrocsenko a gyerekeivel.

Sérülései miatt Szergejnek nehezére esett a beszéd és ezért nem volt hajlandó interjút adni. Húga, Julija Szidorkina és felesége viszont elmondta a Szabad Európa orosz szerkesztőségének, hogy mit mondott el nekik. A Szabad Európa megkereste azt a tisztet is, akinek a telefonjáról az őrizetbe vett Szergej felhívta a családját, de ő nem válaszolt a interjúfelkérésre.

Kopogtak az ablakon, majd pisztolyt fogtak rá. Aztán jött a verés.

Petrocsenko elmondása szerint munka után hazafelé vezetett. A nap során egy helyi gyárban csempézett. Kitette munkatársát az otthona közelében lévő kereszteződésnél, majd a Mir sugárúton félreállt, hogy töltőre tegye a telefonját.

Ebben a pillanatban, hajnali 2:30 körül keményen megkopogtatták az ablakot és egy férfi azt kiabálta: „Szállj ki!” Szergej kérte, hogy a férfi azonosítsa magát, de ehelyett pisztolyt fogtak rá.

Megrémülve azt mondta, hogy kiszáll és elkezdte kikapcsolni a biztonsági övét.

Ebben a pillanatban azt hallotta, hogy betörik a vezetői oldalon az ablakot. Egy ismeretlen símaszkos férfi az ablakon át ütlegelni kezdte. Aztán több másik férfi is megverte. Összeverték az arcát, véraláfutása lett, eltörték az állkapcsát. A karján és a mellkasán is zúzódások vannak. A lábán is megsérült, ezért sántít. Szerintük egy bordája is eltörhetett, holnap megyünk orvoshoz” – mesélte Szidorkina.

Petrocsenkót kirángatták a kocsijából és egy közelben parkoló civil járműbe tuszkolták.

Biztos volt benne, hogy az autóját akarták elrabolni” – mondta a felesége – „mert még mindig nem azonosították magukat. Nem volt rajtuk egyenruha vagy jelzés. Honnan tudhatta, hogy ki voltak?”

A rendőrök elindultak az őrs felé, de közben folytatták Petrocsenko ütlegelését. A férfi végül rájött, hogy rendőri őrizetbe került és megkérdezte, hogy miért. Azt mondták neki, hogy elfogása helyszínéhez közel valamit ellopott egy teherautóból.

Később odajött egy rendőr és azt mondta: bocs, haver, hibáztunk. Egy másik kocsit kerestünk. Felajánlották, hogy kifizetik a betört ablak javíttatását, ha csendben marad. És az arcomért ki fog fizetni?” – mesélte el Nellja a férje és a rendőrök közötti beszélgetést.

Bizonyíték nélkül

Január 29-én egy bíróság bűnösnek mondta ki a férfit hatósági közeggel való szembeszegülés vádjában. A bíróság elismerte, hogy Petrocsenkót tévedésből fogta el a Nemzeti Gárda. (A szervezet megítélése a neki tulajdonított atrocitások miatt erősen ellentmondásos Oroszországban). Ennek ellenére az ítélet az volt, hogy az összevert férfi „akadályozta a tiszteket feladatuk ellátásában”.

A ügy aktái nem tértek ki arra, hogy pontosan miben is merült ki az „akadályozás”. A hivatalos dokumentum emellett azt állítja, hogy a gárdisták egyenruhát viseltek és hogy a megfelelő időpontban azonosították magukat.

Egy: nem voltak egyenruhában és nem azonosították magukat” – mondta Szergej húga. „Kettő: hogyan tudott ellenállni nekik, amikor fegyvert szegeztek rá? Meg volt rémülve és nem csinált semmit. Összeverték és kirángatták a kocsijából”.

A bíróság megfogalmazása szerint megállapították, hogy Petrocsenko fején „sejtszöveti sérülés és jobb szeme körül véraláfutás alakult ki”.

Ezek után 15 nap börtönre ítélték, de a bíróság végül megelégedett azzal, hogy 500 rubel, azaz körülbelül 2000 forintos pénzbírsággal sújtsa. Az ítéletet annak figyelembevételével enyhíthették, hogy Petrocsenkónak két kisfia van.

A férfi fellebbezett, családja a rendőrségi brutalitás miatt feljelentést tett a Szövetségi Nyomozóhatóságnál és a regionális ügyészségen.

Oroszországban súlyos gond a rendőri őrizetbe vett személyek zaklatása – mondják aktivisták. A helyzet annak ellenére sem változott, hogy a hatóságok Dmitrij Medvegyev 2008-12. közötti elnöksége idején rendőrségi reformot vezettek be.

A törvénymódosításokat a korábbi állítólagos kínzások és bántalmazások hatására hozták meg, de sok orosz szerint alibi intézkedésekről van szó, amelyek nem orvosolják a problémát.

Maria Csernova és Robert Coalson írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG