Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tízezrével vannak új fertőzöttek, de nem nagyon változik a kórházban ápoltak száma


Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő a vakcinát tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én.
Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő a vakcinát tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én.

A járvány újabb 275 áldozatát jelentették be pénteken. A lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma csaknem 1500 főnél jár. A kórházban ápolt betegek száma viszont már nem nő a fertőzöttekkel arányosan. Péntekre újabb 55 ezer eddig beoltatlan ember kapott vakcinát.

275 újabb koronavírusos áldozatot jelentett a kormány péntekre. Ez azt is jelenti, hogy mostanában lakosságarányosan a városállamokat kivéve az egész világon nálunk sikerült az egyik legkevésbé megfékezni a járványt.

Azért nem lehet pontos adatokat mondani erről, mert Magyarországon viszonylag kevés embert tesztelnek, a már otthon meghaltakat például lényegében sosem. Ezért csak becsléseink lehetnek a járvány összes közvetlen áldozatáról. A hivatalos szám pillanatnyilag egy híján 19,5 ezer regisztrált áldozatnál jár.

Az adott időszak alatti összes elhunyt száma egyébként később még jelentősen növekedhet az eddigi tapasztalatok alapján.

Sikerült megszervezni 50 ezernél több ember első oltását

1480 letesztelt koronavírusos beteg van épp lélegeztetőgépen. Ez csütörtökhöz képest minimális, 13 súlyos betegnyi növekedés. Kórházban pedig 11 823 igazolt fertőzöttet ápolnak, ami a korábbi napokhoz képest nem jelentős változás.

Az elmúlt 3 napban csaknem 33 ezer új fertőzöttet regisztrált az állam, az elmúlt hét napban nagyjából 70 ezret, miközben a kórházban ápoltak száma az elmúlt három napban összesen 40 fővel csökkent. Péntekre egyébként több mint 11 ezer új fertőzöttet jelentettek, de ezek napi értékek, önmagukban keveset árulnak el a járvány valós lefolyásáról.

Az előző nap nagyjából 56 ezer olyan ember beoltását sikerült megszervezni, aki eddig még egy oltást se kapott. Ez az oltási sebesség már jobban közelít a kormány bejelentett céljaihoz, mint az elmúlt hetekben. Húsvétra 2,5 millió beoltottat ígért a kormány februárban.

Hivatalosan most tervezik a húsvéti nyitást

A kormány március 5-i tájékoztatása szerint ezen a héten tervezik meg "hogy húsvétkor milyen fokozatos lépésekkel tudnak nyitni".

Szintén a kormány tájékoztatása szerint az oltások beadási ütemét csak a rendelkezésre álló vakcinák szabják meg. Ehhez képest csak márciusban durván 12-87 ezer fő között ugrált naponta az olyan új beoltottak száma, akik az első oltásukat kapták. Az állami vezetők által bejelentett napi maximális oltási kapacitások között pedig eddig két nagyságrendnyi különbség volt.

Új problémák az oltási regisztrációnál

Müller Cecília csütörtökön bejelentette, az állam már gondolkozik azon, hogy külön a pedagógusukat is beoltsák. Ennek a terve még nincs meg, de már "elkezdték kidolgozni".

Elindult egy állami honlap, ahol azt lehet ellenőrizni, hogy a jelentkezők korábbi oltási regisztrációját sikeresen tudomásul vette-e az állami adminisztráció. Ez a csütörtök délutáni induláskor először kevésbé bírta a terhelést, estig nehezen volt elérhető.

Ha nem találja az állam a regisztrációját, ezt az üzenetet kapja 2021. március 26-án.
Ha nem találja az állam a regisztrációját, ezt az üzenetet kapja 2021. március 26-án.

Később más problémák léptek fel, olvasóink közül sokaknak olyan visszajelzést adott a rendszer, ami szerint nincsenek regisztrálva. Sokaknál viszont újraregisztrálni sem engedte őket a rendszer.

Ilyenkor próbálja meg új e-mail-címmel a regisztrációt. Vagy az útmutatás alapján írjon egyenesen a Miniszterelnöki Kabinetirodának az adatvedelem@mk.gov.hu címre. Ne próbálja meg viszont más érvényes tajszámával az újbóli regisztrációt, hiába engedi a rendszer.

Bárhol csökkenthetik az orvosi ellátás szakmai minimumfeltételeit

Csütörtöktől életbe lépett a kormány kedd este megjelent rendelete. Ez több más lényeges változtatás mellett azt tartalmazza, hogy a háziorvosok és az önkormányzati szakrendelők dolgozói is berendelhetők lesznek a kórházakba dolgozni.

Emellett egyedi döntések alapján csökkentheti az állam a kórházak, a rendelők és minden más egészségügyi intézménytől eddig elvárt szakmai minimumfeltételeket. Ezekről alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG