Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több európai országban dönt rekordokat a fürgén terjedő omikron 


Romániában is oltják már az 5–11 éveseket. A képen egy kislány kapja meg az első oltását Bukarestben 2022. január 25-én
Romániában is oltják már az 5–11 éveseket. A képen egy kislány kapja meg az első oltását Bukarestben 2022. január 25-én

Több közép- és kelet-európai országban rekordszámú koronavírus-fertőzést regisztráltak a rendkívül ragályos omikron-variáns rohamos terjedése miatt.

Bulgáriában, Csehországban, Németországban, Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban és Romániában január 26-án volt a legtöbb fertőzött a járvány egész ideje alatt.

A csoport legnagyobb országa, Németország 164.000 új esetet jelentett. Lengyelország 53.420-at regisztrált, ezt követi a jóval kisebb Csehország 39.614-gyel. Románia 34.255, Magyarország 20.174, Bulgária 12.399, Moldova pedig 5138 új esetet jegyzett fel.

Lengyelországban Waldemar Kraska egészségügyiminiszter-helyettes azt mondta a médiának, hogy most az esetek körülbelül negyven százalékát a nagyon fertőző omikron-variáns teszi ki.

Romániában és Bulgáriában, ahol az egész Európai Unióban a legalacsonyabb a beoltottak aránya – 41,2, illetve 28,7 százalék – fordul elő a legtöbb napi haláleset: az előbbiben 94, az utóbbiban 73. Moldovában az elmúlt 24 órában 24-en haltak meg a Covid–19 miatt.

Tesztelik az omikronra kifejlesztett vakcinát

Miközben rekordot dönt az új fertőzöttek száma, a Pfizer gyógyszeripari óriás és német partnere, a BioNTech bejelentette, hogy megkezdték a klinikai vizsgálatokat egy olyan újfajta vakcina tesztelésére, amelyet kifejezetten az omikron-változat ellen fejlesztettek ki.

A két cég közölte, hogy január 25-én kezdik a tesztet. Közben egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy az omikron egy alváltozatát kísérik figyelemmel, Oroszország pedig bejelentette karanténkövetelményei megváltoztatását.

A Pfizer és a BioNTech azt tervezi, hogy egyrészt oltatlanok esetében teszteli az omikronra készült vakcinája által generált immunválaszt három adag beadásával, másrészt azoknál is kipróbálja, akik már két oltás után vannak, és emlékeztető oltásként kapják meg az új vakcinát.

A cégek közölték: terveik szerint az Egyesült Államokban több mint 1400, a kísérletbe bevont emberen tanulmányozzák a vakcina biztonságosságát és elviselhetőségét.

A hónap elején jelentették be, hogy megkezdték az omikronhoz adaptált vakcina gyártását, miután felismerték, hogy az eredeti Covid–19-vakcina nem nyújt teljes védelmet ez ellen a variáns ellen.

Van már alváltozat is, de a tudósok szerint nincs ok pánikra

Miközben az omikronra specifikált vakcina fejlesztés alatt áll, egészségügyi tisztviselők szerint világszerte legalább negyven országban találkoztak már az omikron BA.2 néven ismert alváltozatával.

A tudósok azt mondják, hogy sok mindent nem tudnak róla, például azt sem, hogy jobban ellenáll-e az oltásoknak vagy súlyosabb megbetegedést okoz-e. Egyelőre azonban nem tekintik aggodalomra okot adó variánsnak.

A mutáns Ázsiában és Európában tűnik sokkal gyakoribbnak. A dán egészségügyi minisztérium adatai szerint Dániában az összes Covid–19-eset 45 százalékát tette ki január közepén, szemben a két héttel korábbi húsz százalékkal.

Hollandiában is enyhítenek a korlátozásokon

Hollandiában január 26-tól újranyitják az éttermeket, a színházakat, a múzeumokat és a mozikat az omikron által kiváltott hatalmas fertőzési hullám ellenére.

Mark Rutte holland miniszterelnök, akin nagy a nyomás a korlátozások feloldása érdekében, január 25-én jelentette be az újranyitást, mondván, hogy a kávézók és az éttermek, akárcsak a kulturális helyszínek kinyithatnak, de olyan korlátozásokkal, mint a kötelező maszkviselés és az oltási igazolás felmutatása.

A közönséget a tervek szerint visszaengedik a sporteseményekre, például a futballmérkőzésekre.

Az üzletek több mint egy hete nyithattak ki, akkor kezdte a kormány a december 18-án elrendelt szigorú zárlat feloldását.

Készült az AP, a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG