Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint hét év börtönt kapott Navalnij baskíriai csapatának volt vezetője


Lilia Csanyiseva egyik korábbi tárgyalásán, 2022. február 28-án
Lilia Csanyiseva egyik korábbi tárgyalásán, 2022. február 28-án

Egy ufai bíróság szélsőségesség vádjával június 14-én hét és fél év börtönbüntetésre ítélte Lilia Csanyisevát, a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij baskíriai csapatának egykori vezetőjét. Az utolsó szó jogán tett május 29-i nyilatkozatában Csanyiseva politikai indíttatásúnak nevezte az ellene folyó eljárást.

Egy másik vádlottat, Rusztem Muljukov aktivistát két és fél év börtönbüntetésre ítéltek, mert bűnösnek találták szélsőséges szervezetben való részvételben.

Ehhez kapcsolódóan: A terroristák listájára került Navalnij is

A 41 éves Csanyisevát 2021. november 10-én tartóztatták le Ufában. Átszállították egy moszkvai előzetes letartóztatási fogdába, ahol 453 napig tartották fogva, amíg az ellene folyó eljárást előkészítették. Az ügyét eredetileg Navalnij és vezető munkatársai, köztük Leonyid Volkov, Iván Zsdanov és Ljubov Szobol ügyével együtt vizsgálták.

Később Csanyisevát visszaküldték Ufába, hogy a többiekétől külön tárgyalják ügyét. 2021 júniusában Vlagyimir Putyin elnök kormánya bezáratta Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát és regionális irodáinak hálózatát, miután szélsőséges szervezetnek minősítette.

A Szabad Európának sikerült írásbeli kérdéseket küldenie Csanyisevának, és ügyvédein keresztül válaszokat kapni még áprilisban. „Mivel Oroszországban az ügyek 99,9 százaléka elítéléssel végződik, nem számítok arra, hogy az enyém kivétel lesz” – mondta a Szabad Európa Idel.Realities című műsorának a börtönből adott interjúban. Hozzátette: reméli, hogy még azelőtt kiszabadul, hogy lejárna a rá kiszabott időtartam, és hogy mindazokat, akik bűnösök törvénytelen bebörtönzésében, felelősségre vonják az Orosz Föderáció büntető törvénykönyve alapján.

XS
SM
MD
LG