Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tokajev: Távoznak a behívott csapatok, új kormányfő jön Kazahsztánban


Tokajev elnököl egy tanácskozáson az antiterrorista főhadiszálláson Nur-Szultanban 2022. január 7-én
Tokajev elnököl egy tanácskozáson az antiterrorista főhadiszálláson Nur-Szultanban 2022. január 7-én

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök közölte, hogy az Oroszország vezette katonai tömb, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) csapatai két napon belül megkezdik a kivonulást Kazahsztánból.

Január 11-én a parlamenthez intézett televíziós üzenetében Tokajev azt mondta, hogy a KBSZSZ tíz napon belül be is fejezi a csapatkivonást.

A KBSZSZ katonai kontingense a múlt héten érkezett Kazahsztánba, miután a közép-ázsiai ország vezetése az erőszakos zavargások közepette katonai segítséget kért az Oroszország vezette blokktól.

Előrelép egyet a korábbi kormányfő helyettese

Tokajev azt is elmondta a képviselőknek, hogy új miniszterelnököt jelölt Alikhan Szmailov személyében.

A 49 éves Szmailov a miniszterelnök első helyettese volt az előző kabinetben, amelyet Tokajev a múlt héten menesztett, amikor az országban korábban nem látott tiltakozáshullám erőszakba torkollt, legkevesebb 163 ember halálát okozva.

Tokajev, aki a „puccskísérlet” részeként a „terrorista agressziót” hibáztatta a zavargásokért, arra használta fel a válságot, hogy megszilárdítsa hatalmát az olajban és gázban gazdag közép-ázsiai országban.

Csaknem tízezer embert vettek őrizetbe

Ugyancsak január 11-én a belügyminisztérium közölte, hogy a biztonsági erők 9900 embert vettek őrizetbe a véres zavargások miatt.

Kazahsztánon felfordulás lett úrrá az elmúlt héten, amikor egészen Almatiig az egész országra átterjedtek a tüntetések, amelyek a távoli nyugati Mangystau régióban a cseppfolyósított gáz (LPG) árának megugrása miatt kezdődtek.

A gazdasági és politikai sérelmek elleni békés tiltakozás erőszakba torkollt, a tömeg középületeket és boltokat rohant le és gyújtott fel az 1,8 millió lakosú kereskedelmi fővárosban, Almatiban és másutt.

Nincs bizonyíték külföldi harcosokra

A hatóságoknak mindeddig nem sikerült meggyőző bizonyítékokat felmutatniuk annak alátámasztására, hogy terroristák, köztük külföldi harcosok álltak a példátlan tiltakozások mögött a tekintélyelvű országban, és a kormány sem részletezte az állítólagos puccskísérlet pontos természetét. Egyes szemtanúk úgy látják, hogy a békés megmozdulásokat szervezett erőszakos csoportok térítették el, mások szerint pedig a kormányerők szították az erőszakot.

A fokozódó válság közepette Tokajev január 5-én rendkívüli állapotot hirdetett, és felkérte a KBSZSZ-t, hogy küldjön katonákat a biztonság fenntartása érdekében.

Ezzel egyidejűleg feloszlatta a kabinetet és leváltotta Nurszultan Nazarbajev volt elnököt a nagy hatalmú Nemzetbiztonsági Tanács éléről, ahonnét a veterán vezető továbbra is jelentős befolyást gyakorolt.

Gazdasági stabilitást ígér

Tokajev menesztette az ország Nemzetbiztonsági Bizottságának (KNB) vezetőjét, Nazarbajev régi szövetségesét, Karim Maszimovot is, akit hazaárulás vádjával le is tartóztattak. Több más biztonsági tisztet is őrizetbe vettek.

A parlamenthez intézett beszédében Tokajev igyekezett megnyugtatni az embereket afelől, hogy a gazdasági stabilitás érdekében dolgozik, és arra utasította a központi bankot és a pénzügyi szabályozásért felelős ügynökséget, hogy biztosítsa a devizapiaci stabilitást annak érdekében, hogy megerősítsék a bizalmat a helyi valuta, a tenge iránt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG