Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Tömeges elszegényedéssel fenyeget az ukrajnai háború, itthon sztrájkolnak a pedagógusok


Az oroszokat támogató erők nemzetük jelzése nélküli egyenruhában a donyecki régió Volnovaga városában 2022. március 15-én
Az oroszokat támogató erők nemzetük jelzése nélküli egyenruhában a donyecki régió Volnovaga városában 2022. március 15-én

Legfontosabb cikkeink szerda reggel: tömeges elszegényedéssel fenyeget az ukrajnai háború, kampányüzenetek a március 15-i beszédben, pedagógussztrájk sajátos szemszögből.

Ha elhúzódik az Oroszország által indított háború Ukrajnában, az ott élők csaknem harminc százaléka, 44 millió ember csúszhat a szegénységi küszöb alá, közölte az ENSZ alá tartozó UNDP (United Nations Developement Program). A szervezet saját becslései alapján további 62 százalékpontnyi lakos lesz kénytelen ezt elszenvedni, ami azt jelenti, hogy tíz emberből kilencre ez a sors vár. Az ukrajnai háború legfrissebb történéseit követi tudósításunk percről percre, videónkban pedig a Kijev külvárosából menekülők szólalnak meg.

A gyermekorvosokat is kihívás elé állítja az Ukrajnából érkező menekülthullám. Egyikük úgy fogalmazott: „A miénknél lényegesen rosszabb oltási státusszal rendelkező emberek érkeznek.” Ukrajnában a gyermekek oltási rendje lényegesen nem különbözik a magyar oltási rendtől, inkább abban van némi eltérés, hogy hány hónaposan kapják meg az oltásokat. A probléma az orvos szerint inkább az alacsony átoltottság lehet – derül ki cikkünkből.

Kikből lesznek mártírok, és miért?

Életben maradni talán a legerősebb evolúciós parancs. Mégis több ezer éve önmagukat hitükért, közösségükért feláldozó hősök emlékezetét adják egymásnak generációk. Miért mentek alig felfegyverzett emberek ’56-ban és most Ukrajnában a megszálló hadsereg ellen? Ki marad meg a kollektív emlékezetben? Írásunk az önfeláldozás és a mártíromság történetét és ideológiáját kutatja az ukrajnai háború nyomán.

Kevesebb mint három hét van hátra a választásokig, így a március 15-i beszédek is kampányüzenetté váltak. Összeszedtük a legfontosabb gondolatokat a kormányfő és ellenzéki kihívójának felszólalásából. Hogy mennyit érnek a szavak, azt pedig hétvégi kvízünkből tudják megítélni: epizódok egy barátság történetéből, avagy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök viszonya az elmúlt tizenkét év nyilatkozatainak tükrében.

„Gyerekek sérülnek meg tömegével”

Végül podcastunkat ajánlom figyelmébe: a Szelfi vendégével, dr. Gyarmathy Éva pszichológussal a sajátos nevelési igényű gyerekek neveléséről és oktatásáról beszéltünk, és óhatatlanul szóba került a ma kezdődő pedagógussztrájk is. „A pedagógusok tűrtek, vártak, szóltak. Akkor lett elegük, amikor látták, hogy az egy dolog, hogy ők belepusztulnak, de erre most már a gyerekek mennek rá”hangzik el a beszélgetésben.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG