Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább erősíti hatalmát a türkmén elnök


A türkmén elnök arannyal borított lovas szobrának átadása Asgabatban 2015. május 25-én
A türkmén elnök arannyal borított lovas szobrának átadása Asgabatban 2015. május 25-én

Tovább erősítette hatalmát Gurbanguly Berdimuhammedow türkmén elnök, aki egyben a közép-ázsiai ország kormányfője is, mostantól kezdve ő áll az élén a törvényhozás újonnan létrehozott felsőházának (Népi Tanács) is.

A nemzetközileg rendkívül elszigetelt posztszovjet tagköztársaságot 14 éve vaskézzel irányító Berdimuhammedowot a kamara tagjai titkos szavazással választották meg elnöknek az állami média tájékoztatása szerint.

Az ülésen az amúgy fogorvos végzettségű politikus nyolc újabb képviselőt nevezett ki a Népi Tanácsba, így 56-ra nőtt a tagok száma az eredetileg március végén „megválasztott” 48-ról.

A márciusi szenátusi választáson Berdimuhammedow a szavazatok száz százalékát szerezte meg.

A földgázban gazdag Türkmenisztánban az államfő jelentős személyi kultuszt teremtett maga körül, az országban mindennemű ellenzéki hang tiltott, a média szigorú ellenőrzés alatt áll.

Haláláig hatalmon maradna

A törvényhozás kétkamarássá alakításától eltekintve a tavaly őszi alkotmánymódosítás egyéb részletei jórészt ismeretlenek a megfigyelők számára.

A Népi Tanácsot eredetileg 2017-ben hozták létre különálló testületként, s ennek is az elnök volt a vezetője.

Elemzők szerint Berdimuhammedow célja az lehet az alkotmány átírásával, hogy élete végéig megőrizhesse hatalmát, amelyet később fiának adhasson át.

Az alkotmánymódosítás elfogadását megelőzően több amerikai városban, Washingtonban és például Houstonban is tüntettek a türkmén diaszpóra tagjai a tervezet ellen.

A jogvédő szervezetek és a bírálók szerint Berdimuhammedow rezsimjében keményen elnyomják a másként gondolkodókat, az elnök pedig semennyit nem lazított a szigorú rendszeren elődje, Saparmurat Niazov 2006-ig tartó uralma óta.

XS
SM
MD
LG