Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

További drágulást hoz, megemeli az inflációt a benzinárstop eltörlése


Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy rendezvényen arról beszélt szerda este, hogy az üzemanyagok hatósági árának kivezetése 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációs mutatót. Erről beszélt korábban a Szabad Európának Virovácz Péter, az ING vezető elemzője is. Nagy Márton azt is mondta a Portfolio beszámolója szerint, hogy hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre van szükség.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a hatósági ár december 6-i megszüntetése után a benzinkutakon a korábbi 480 forintos literenkénti árakat a benzin esetében 641, míg a gázolajnál 699 forintos ár váltotta fel. Ez 33-45 százalékos emelkedés a több mint egy éven érvényben lévő hatósági árhoz képest.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője már korábban egy még adásba nem került podcastunkban nagyon furcsának nevezte, hogy Nagy Márton még az ársapka megszüntetése előtti, 25 százalékos inflációs prognózisát, mert az elemzők 23 százalékon várták a fogyasztói áremelkedések tetőzését.

Virovácz Péter szerint ez csak akkor lehetséges, ha a kormány eltörli az üzemanyagárstopot, ami végül be is következett, és most meg is érkezett a 2-2,3 százalékpontos inflációs emelkedésről szóló miniszteri nyilatkozat. Nagy Márton szerint egyébként ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy 2023 végére már egy számjegyű legyen az infláció.

Ehhez kapcsolódóan: Már 22 százalék felett van az áremelkedések üteme

Mint azt a Portfolio írja, Nagy Márton a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 30. születésnapi rendezvényén arról is beszélt, hogy az új gazdaságstratégiai modell és a recesszió elleni lépések szolgálatába állítják az MFB-t és az Eximbankot, ahol 100-100 milliárdos tőkeemelést hajtanak végre.

E mellett egy új, 1500 milliárd forint keretösszegű programmal védené meg a hitelpiacot a kormány. A program volumenének érzékeltetéséül a miniszter megjegyezte, hogy ez az összeg a GDP 2 százaléka. Mint mondtam az új hiteleket forintban 5, devizában 3,5 százalékos maximális kamattal lehet majd elérni, legfeljebb 8 éves futamidővel, elsősorban a közép- és nagyvállalatoknak, amelyek kapacitásbővítésre is használhatják a pénzt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG