Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalomátadás: a katonaság bevonásától tart tíz volt amerikai védelmi miniszter


A Pentagon, az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelye Virginia állam Arlington megyéjében, 2015. június 15-én.
A Pentagon, az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelye Virginia állam Arlington megyéjében, 2015. június 15-én.

A békés hatalomátadásra szólította fel a Pentagont tíz volt amerikai védelmi miniszter, akik egyben figyelmeztettek arra, hogy nemzetbiztonsági veszélyekkel járhat, ha bevonják az amerikai hadsereget az eseménybe.

„Az amerikai fegyveres erők bevonása a választási viták rendezésébe veszélyes, törvényellenes és alkotmányellenes területre vezetne bennünket" – jelentették ki a Pentagon egykori vezetői egy, a vasárnapi Washington Postban megjelent véleménycikkben.

Az amerikai választások és a békés hatalomátadás „a demokráciánk fémjelei" – írták a egykori védelmi miniszterek, majd felszólították a Pentagon jelenlegi megbízott főnökét, Christopher Millert, hogy ne vegyen részt Trump igyekezetében a hatalom megtartására.

A véleménycikket a jelenleg élő tíz volt védelmi miniszter jegyezte: Ashton Carter, Leon Panetta, William Perry, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, William Cohen, Robert Gates, Chuck Hagel, James Mattis és Mark Esper. Közülük kettőt - Mattist és Espert - maga Donald Trump nevezte ki.

A hatalomátadás nemzetbiztonsági veszélyekkel járhat

A tíz volt miniszter hozzátette, hogy az erre törekvő tisztviselőknek súlyos szakmai és büntetőjogi következményekkel kell majd számolniuk.

Megjegyezték, hogy a hatalomátadás könnyen olyan eseménnyé válhat, amikor a nemzet kiszolgáltatottá válik az „ellenfelek cselekedeteinek számára, akik kihasználják az USA nemzetbiztonságával kapcsolatos bármiféle bizonytalanságot".

„Ezeket a tényezőket figyelembe véve - különösen akkor, amikor az amerikai erők aktív műveleteket folytatnak szerte a világon –, elengedhetetlen, hogy az átmenet a védelmi minisztériumnál teljes, együttműködő és átlátható módon történjen" – fogalmaztak a volt miniszterek.

Republikánus képviselők támadhatják meg az elektori kollégium döntését

A cikkben azt is közölték, hogy már lejárt a november 3-i választások eredménye elleni fellebbezés határideje, hiszen néhány nap múlva az új kongresszus hivatalosan is megszámlálja az elektorok szavazatait.

Az Egyesült Államok választási rendszere szerint a szavazópolgárok valójában „elektorokat" választanak, akik viszont a választási eredmény megerősítésére szavaznak. Az elektori kollégium december 14-én ratifikálta Biden győzelmét.

A kongresszus a tervek szerint január 6-án, egy közös ülés keretében számolja meg az elektori kollégium szavazatait. Az eljárás általában formalitás, de ebben az évben fokozott jelentőséget kap, mert a Trumppal szövetséges kongresszusi republikánusok meg akarják támadni a számlálást, hogy visszavonhassák Biden győzelmét.

Trump választási csalásra vonatkozó állításaira hivatkozva – amelyeket nem tudtak bizonyítékokkal alátámasztani – egy 11 tagú szenátorcsoport azt tervezi, hogy külön bizottságot hoznak majd létre a választási eredmények több államban történő „sürgősségi, 10 napos ellenőrzésének" lebonyolítására.

A republikánus szenátorok január 2-án kijelentették, hogy „a 2020-as választásokon elkövetett állítólagos csalások és szabálytalanságok” meghaladják az eddigi választásokon általuk tapasztalt szabálysértéseket. Bizonyítékokat azonban ők sem tudtak szolgáltatni kijelentésük alátámasztására.

Josh Hawley republikánus szenátor már bejelentette, hogy csatlakozni fog a mintegy 140 republikánus képviselőhöz, akik kifogásolják majd a választási eredmények elismerését.

James Mattis korábbi amerikai védelmi miniszter (jobb) Donald Trump amerikai elnök beszédét hallgatja egy, a Fehér Házban rendezett fogadáson, 2018. április 3-án.
James Mattis korábbi amerikai védelmi miniszter (jobb) Donald Trump amerikai elnök beszédét hallgatja egy, a Fehér Házban rendezett fogadáson, 2018. április 3-án.

Prominens republikánus szenátorok az eredmények elfogadására buzdítanak

Néhány vezető törvényhozó, köztük több prominens republikánus azonban az eredmények elfogadására buzdít.

„A 2020-as választásoknak vége" – jelentette ki nyilatkozatában január 3-án egy tíz szenátorból álló kétpárti csoport. A csoport szerint a választások kétségbe vonására irányuló további kísérletek „ellentétesek az amerikai emberek egyértelműen kifejezett akaratával, és csak a már megállapított választási eredményekbe vetett bizalom aláásására szolgálnak".

A nyilatkozatot aláírta több republikánus szenátor is, köztük: Susan Collins Maine állam szenátora, Lisa Murkowski az alaszkai szenátor, Bill Cassidy Louisiana-ból és Mitt Romney Utah szenátora is.

Trump kiszivárogtatott telefonbeszélgetése

Donald Trump nem akarta elfogadni Biden győzelmét és vitatta több állam - köztük Georgia - választási eredményét is, ahol 12 ezer szavazattal veszített Biden ellen.

Január 3-án a Washington Post egy hangfelvételt tett közzé egy telefonhívásról, amelyet a jelenlegi elnök állítólagosan Georgia állam legfelső választási tisztviselőjével folytatott. A beszélgetés során Trump éppen annyi szavazatot akar „megtalálni", amennyi győzelmet szerezhetne neki az államban.

Trump továbbra is választási csalásokra hivatkozik, annak ellenére, hogy a bíróság csapatának és szövetségeseinek szinte valamennyi jogi kihívását már elutasította.

Készült a Reuters, az AFP, az AP, és a Washington Post tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG