Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Utolsó támadás készül az amerikai választás eredménye ellen


A Képviselőház republikánus tagjai közül jó néhány és 12 republikánus szenátor is arra készül, hogy január 6-án megtámadja a választási eredmény véglegesítését. Arra szinte semmi esély nincs, hogy a lépés megváltoztassa az eredményt.

Formálisan is hivatalba lépett az Egyesült Államok új Kongresszusa, miközben példátlan politikai bizonytalanság jellemzi az ország törvényhozását. Egyes republikánus szenátorok, megválasztott szenátorok és képviselőházi képviselők ugyanis arra készülnek, hogy megtámadják Joe Biden választási győzelmét a héten tartott elektori szavazatösszesítő ülésen.

Végső kísérlet

Az új Kongresszus január 3-án ült össze, és újra megválasztották Nancy Pelosi demokrata képviselőt házelnöknek. A 80 éves Pelosi 2003 óta a demokraták frakcióvezetője, és az egyetlen nő a Képviselőházban, aki eddig betöltötte a házelnöki posztot.

A tervek szerint a Kongresszus január 6-án ül ismét össze, és formálisan is megerősítik Joe Biden demokrata megválasztott elnök választási győzelmét az Alkotmány előírásainak megfelelően. De egy csoport republikánus bejelentette, hogy meg fogják támadni a jóváhagyási eljárást, ami szinte példátlan az Egyesült Államok történelmében.

Arra szinte semmi esély sincs, hogy a lépés meggátolja Joe Bident abban, hogy január 20-án hivatalba lépjen, ahogyan azt az Egyesült Államok Alkotmánya előírja. A republikánusok tervét a kongresszus demokrata tagjai és néhány republikánus is úgy értékelte, hogy az a választók akaratának félresöprésére tett kísérlet.

12 szenátor áll a lépés mögött

Január 2-án jelentette be 11 republikánus egy közös nyilatkozatban, hogy szerintük a „csalással és szabálytalanságokkal kapcsolatos vádak a 2020-as választások során meghaladtak mindent, amit az eddigi életünkben láthattunk”. Bizonyítékot azonban nem mutattak fel az állításuk igazolására. A képviselők ezzel csatlakoznak Josh Hawley republikánus szenátorhoz, aki elsőként jelentette be, hogy beáll a képviselőházi republikánusok mögé, és megtámadja a választás eredményét.

Trump azt kérte, „találjanak” még 12 ezer szavazatot

Donald Trump elnök nem hajlandó elismerni Joe Biden győzelmét, és bizonyíték nélkül azt ismételgeti, hogy a választást elcsalták. Trump azt ígérte, hogy folytatja a harcot a választás eredménye ellen.

Többek között Georgia állam Trump egyik fókuszpontja, ahol a leköszönő elnök nagyjából 12 ezer szavazattal veszített Joe Bidennel szemben. Január 3-án a Washington Post nyilvánosságra hozott részleteket egy telefonhívásból, amelyen feltétezhetően Trump beszél az állam választási biztosával, és amelyen azt hallani, hogy Trump lehordja a tisztségviselőt.

„Csak annyit akarok, hogy ez meglegyen. Találni akarok 11 780 szavazatot, ami eggyel több, mint amink van, mert megnyertük ezt az államot” – hallhatóak a felvételen Trump szavai. Georgia államban a hivatalosan is megerősített eredmény szerint Joe Biden 11 779 szavazattal nyerte meg a november 3-i választást.

Auditot szeretnének a republikánusok

A választási eredmény megtámadását tervező republikánusok azt mondták, hogy január 6-án, amikor a választási győzelem véglegesítése esedékes, követelni fogják, hogy kerüljön sor egy „10 napos rendkívüli auditra” több államban a választás eredményét illetően.

Legalább 140 republikánus képviselő arra készül a Képviselőházban, hogy tiltakozzon az eredmény ellen a Kongresszus két házának közös ülésén is. Az Egyesült Államok elektori kollégiuma december 14-én formálisan is kimondta Joe Biden győzelmét a 2020-as amerikai elnökválasztásokon. Az eredmény szerint a demokrata jelölt 306 elektori szavazatot szerzett meg Donald Trump 232-jével szemben.

Kampánytól a levélszavazatokig - így választott Amerika 2020-ban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

Bidenék szerint csak trükk az egész

Joe Biden egyik szóvivője, Michael Gwin szerint az egész kísérlet a választási eredmény megtámadására csak politikai színjáték. „Ez a kaszkadőrtrükk nem fog azon a tényen változtatni, hogy Joe Biden megválasztott elnök január 20-án leteszi az elnöki esküt. Ezeket az alaptalan vádakat már Trump saját főügyésze is megvizsgálta és elutasította, ahogy több tucat bíróság és mindkét párt választási képviselői is” – mondta Gwin.

Mike Pence leköszönő alelnök kabinetfőnöke, Marc Short viszont azt mondta, hogy az alelnök, aki a jóváhagyást végző közös ülés elnöke lesz, „üdvözli, hogy a Szenátus és a Képviselőház tagjai élnek a törvény adta jogukkal, hogy tiltakozzanak és bizonyítékokat mutassanak föl a Kongresszus és az amerikai nép számára január 6-án”.

Valószínűtlen, hogy eredményes lenne a kísérlet

Az Egyesült Államok választási rendszere úgy működik, hogy a választók elektorokra szavaznak, akik hetekkel a választás után formálisan is leadják a szavazatukat a jelöltekre. A választási eredményt támadó republikánusok azt mondták, hogy elutasítanának egyes elektori szavazatokat az audit eredményétől függően, de nem nevezték meg, hogy melyik államok elektorait kifogásolják.

Valószínűtlen, hogy a Kongresszus helyt adna bármelyik követelésüknek is, egyfelől mert a Képviselőházban a demokratáknak van többsége, másfelől mert több republikánus szenátor és képviselő is nyilvánosan elismerte már Joe Biden győzelmét.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb – ha nem az összes – demokrata, és lehet, hogy több mint néhány republikánus is ellenezni fogja a kezdeményezést” – írták az érintett republikánus szenátorok a közös nyilatkozatukban.

A kezdeményezés megosztja a Kongresszus republikánus felét, Mitch McConnell a Szenátus republikánus frakcióvezetője arra buzdítja a párttársait, hogy ne próbálják meg semmisé tenni a választás eredményét, mivel a választást mindkét párt választási tisztségviselői szabadnak és tisztességesnek mondták ki.

Készült a Reuters, az AFP, az AP, a Vox, és a Washington Post tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG