Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kisebb zavart okozott, hogy még Trump is növelné a segély összegét


Furcsa helyzet alakult ki az amerikai törvényhozásban, miután Trump és a demokraták egy térfélre kerültek abban a kérdésben, hogy növelni kell-e az embereknek juttatott rendkívüli segély összegét.

Nehéz helyzetbe került a republikánus többségű Szenátus, miután az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a demokrata többségű Képviselőház és maga Donald Trump, a leköszönő republikánus elnök is amellett kardoskodik, hogy emeljék meg az embereknek szánt rendkívüli segélyt 600 dollárról 2000 dollárra.

Nem szokványos felállás

Hagyományosan igen eltérő véleménnyel vannak a demokrata és a republikánus politikusok a fiskális stimulusról. A stimulus hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy a kormány különböző módokon pénzt pumpál a gazdaságba, mivel válság idején az emberek hajlamosak elkezdeni takarékoskodni, ami elsőre logikusnak tűnhet, de valójában csak tovább mélyíti a válságot. A republikánusok jellemzően az adókedvezményeket preferálják, és ellene vannak a direkt pénzbeli juttatásoknak.

Ez a tabu azonban már az első nagy korona-mentőcsomagnál lényegében megdőlt az idén, amikor 1200 dollárt utaltak ki az embereknek. Most 600 dollárt kapna minden felnőtt, akinek nem éri el a jövedelme az évi 75 ezer dollárt, valamint újabb 600 dollár jár minden gyerek utána a háztartásban.

A 600 dolláros változatot Donald Trump egy hét huzavona után végül vasárnap írta alá, az elnök a szignójával nem csak a segélyt hagyta jóvá, a csomag extra forrásokat biztosít a munkanélkülieknek járó támogatásra és a kisvállalkozások kisegítésére is. Ráadásul a törvény elfogadása nélkül a szövetségi állam alkalmazásában élők sem kaphatták volna meg a fizetésüket, amely további káoszhoz vezetett volna.

Zavar alakult ki a politikai erőtérben

De miközben a törvény elfogadásra került, az elnök a Twitteren továbbra is azt követelte, hogy emeljék meg az embereknek kiutalt pénz összegét 2000 dollárra, amely 464 milliárd dollárral dobná meg a 900 milliárdos mentőcsomag végösszegét. Az elnök kommunikációja kapóra jöhetett a demokratáknak a Képviselőházban, akik eddig is amellett voltak, hogy a 600 dolláros segély túl kevés.

Bár a demokraták többségben vannak az Képviselőházban (amely lényegében az amerikai törvényhozás alsóháza), a stimulus összegének megemeléséhez szükségük volt bizonyos mennyiségű republikánus támogatóra is, hogy meglegyen a kétharmad. Végül 44 republikánus támogatta a javaslatot, ami így a Szenátus elé kerülhet, ahol a republikánusok vannak többségben.

Bernie Sanders lyukat beszélne a republikánusok hasába

Kérdés, hogy egyáltalán szavazásra bocsátja-e a Szenátus időben a kérdést, mivel a tervek szerint már ezen a héten megkezdenék a segélyek kiutalását. A szenátusi republikánusok igazi keményvonalasnak tartott frakcióvezetője, Mitch McConnell egyelőre még nem utalt rá, hogy még az év vége előtt döntenék a törvényről. A demokraták frakcióvezetője, Chuck Schumer azt mondta, szeretnék elérni, hogy átmenjen a módosítás.

Közben Bernie Sanders a demokratákkal szövetségben, de függetlenként politizáló vermonti szenátor, aki az amerikai fősodorbeli politika balszárnyát képviseli, azzal fenyegetőzik, hogy megakasztja a törvényhozást, ha nem kerül napirendre a stimulus megnövelése. Az amerikai törvényhozás egy érdekes jelensége az úgynevezett filibuszter, amikor egy szenátor egy véget nem érő felszólalásba kezd, aminek az egyedüli célja, hogy gátolja a Szenátus működését.

A filibusztert csak kétharmados szavazással lehet megszakítani, tehát ha a demokraták Sanderszel vannak, akkor lényegében kizsarolhatnak egy szavazást, másként a Szenátus nem vonulhat vissza az év végi szünetre.

Készült a Washington Post, a Financial Times és a CNN anyagainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG