Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tusk: Orbánnal “teljesen másképp gondolkodunk a demokráciáról”


Orbán Viktor magyar kormányfő és Donald Tusk
Orbán Viktor magyar kormányfő és Donald Tusk

Nagy vihart kavartak az Európai Néppárt elnökének szavai, melyben "korcs demokráciának" nevezte azt, ami Magyarországon épül. Donald Tusk a Szabad Európának adott interjúban részletesebben is beszélt a magyar helyzetről, a Fideszről és Orbán Viktor kormányfőről.

Okkal függesztették fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban – fogalmazott Donald Tusk a Szabad Európának adott interjúban. Az EPP elnöke elismerte, a szövetségen belül sem mindenki osztja az ő szigorú állásfoglalását, ugyanakkor hangsúlyozta, az álláspontja szerint a pártcsaládban “nincs helye egy korcs demokráciának”.

Donald Tusk szerint egy korcs demokrácia jellemzői “az egypártrendszer, a pártállam kiépítése, a jogállamiság megtörése iránti vágy, az államhatalom felhasználása a média alárendelt szerepének kialakítására”.

Az Európai Néppárt elnöke elismerte, noha nincs egyedül ezzel a kemény állásponttal, nehéz egyértelmű többséget szereznie hozzá a pártcsaládon belül, mert vannak, akiknek több időre van szükségük hozzáállásuk tisztázásához, aminek okait ő nehezen ugyan, de megérti.

Tusk: "a Fidesz kérdése nem magyar ügy”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:41 0:00

Donald Tusk a Brexitet és Donald Trump amerikai elnököt hozta még fel példaként, hangsúlyozva, hogy a Fidesz kérdése egyben az európai demokrácia jövőjéről is szól.

Donald Tusk a demokráciáról
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:04 0:00

Arra a kérdésre, hogy mit üzenne Orbán Viktornak, Donald Tusk azt mondta, már többször kifejtette a véleményét a magyar miniszterelnöknek.

Tusk: Orbánnal “teljesen másképp gondolkodunk a demokráciáról”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:47 0:00

Szijjártó: Tusk “pártvezetőként és emberként is kudarcot vallott”

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Néppárt elnöke pártvezetőként és emberként is kudarcot vallott. Szijjártó Péter Donald Tusk Szabad Európának adott interjújára reagált.

“Elfogadhatatlan 'korcs'-nak nevezni a magyar demokráciát. Ezzel Donald Tusk a magyar nemzet teljesítményét vonja kétségbe, a magyar nemzet ugyanis egész történelme során, egészen harminc évvel ezelőttig harcolt azért, hogy szabadságban és demokráciában élhessen” – fogalmazott Facebook-oldalán a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az Európai Néppárt elnöke “kudarcot vallott. Pártvezetőként és sajnos emberként is”.

A magyar politikus úgy fogalmazott, érti hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából, nem tud visszakerülni, és frusztrálja a lengyel és a magyar kormány jó együttműködése.

Szijjártó Péter szerint “Donald Tusk egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez vagy egyetlen európai munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget”.

A Szabad Európa interjút kért a magyar külügyminisztertől, hogy részletesebben is reagálhasson az Európai Néppárt elnökének szavaira.

XS
SM
MD
LG