Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tűzszünet született, de a helyzet még mindig súlyos a kirgiz–tádzsik határon


Romokat és halottakat hagytak maguk után a halálos összecsapások a tádzsik–kirgiz határon. 2022. szeptember 19.
Romokat és halottakat hagytak maguk után a halálos összecsapások a tádzsik–kirgiz határon. 2022. szeptember 19.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán tisztviselői eltérő értékeléseket adtak ki szeptember 19-ről és 20-ra virradóan a múlt heti erőszakos cselekményeket követően, amelyekben legkevesebb száz ember halt meg vitatott határaik környékén.

Biskek szerint a helyzet normalizálódott, Dusanbe szerint viszont továbbra is bonyolult.

A kirgiz és a tádzsik nemzetbiztonsági bizottságok elnöke, Kamcsibek Tasjev és Szajmumin Jatimov a hírek szerint szeptember 19-én jegyzőkönyvet írt alá a Guliszton-Avtodorozsnij határátkelőnél a helyzet stabilizálása és a béke helyreállítása érdekében.

A dokumentum állítólag megnyitja az utat az ellenségeskedés teljes leállítása és a csapatok kivonása előtt.

Kirgiz tisztviselők közölték, hogy 59 állampolgáruk meghalt, 183 megsérült, és több mint 140 ezer embert evakuáltak. Batken régióban az evakuáltak még mindig félnek visszatérni az otthonukba – tették hozzá. Tádzsikisztán 41-re teszi a halálos áldozatok számát.

Közös munkabizottság

A felek közös munkabizottságot hoztak létre a megállapodás nyomon követésére és végrehajtására.

Ám Szodik Imomi tádzsik külügyminiszter-helyettes súlyosnak nevezte a határhelyzetet, és azzal vádolta Kirgizisztánt, hogy nem tartja be a tűzszünetet.

Azt mondta, hogy a kirgiz erők állítólagos hadmozdulatai megnehezítik a helyzet értékelését, és azt állította, hogy a csoportok jelenléte „nem hagy kétséget afelől, hogy erőszakot fontolgatnak”.

Hozzátette, hogy a helyzet „szinte az egész határon” ugyanolyan.

A Kirgizisztáni Állami Nemzetbiztonsági Bizottság (UKMK) vezette határszolgálat szeptember 20-án délelőtt arról számolt be, hogy a helyzet a teljes kirgiz–tádzsik határon stabil, az éjszaka békés volt.

Hozzátette, hogy csapatai továbbra is emelt készültségben járőröznek a határon. Mindkét oldal fegyveres agresszióval vádolta a másikat az erőszak hat napja alatt.

Több mint harminc éve tisztázatlan határok

A Szovjetunió 1991-es összeomlása óta sok közép-ázsiai határterület képezi vita tárgyát. A helyzet különösen bonyolult a változékony Fergana-völgy számos exklávéja közelében, ahol Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán határai találkoznak.

A 970 kilométeres kirgiz–tádzsik határ csaknem felét még nem jelölték ki, ami a két ország több mint három évtizeddel ezelőtti függetlenségének elnyerése óta ismétlődő feszültségekhez vezet.

A szomszédos Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev országa részvétét fejezte ki mindkét félnek, és sürgette őket, hogy törekedjenek „baráti, szoros szomszédi viszonyra”.

„Kazahsztán szorgalmazza, hogy minden vitás kérdést békés, diplomáciai úton oldjanak meg” – mondta Tokajev.

XS
SM
MD
LG