Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új csúcsot döntött a járvány, 311-en haltak meg egy nap alatt


A sóshartyáni temető 2021. március 05-én.
A sóshartyáni temető 2021. március 05-én.

Szerdán 311 koronavírusos beteg halálát jelentették a hatóságok. Emellett rohamos ütemben nő a kórházban fekvő betegek száma is, ismét 12,2 ezer főt próbálnak kórházban meggyógyítani. Felgyorsult viszont az oltási ütem, mióta a regisztráltak közül bárkit beoltanak.

A járvány újabb 311 áldozatát jelentette be az állam szerdán. Ez új csúcs, március utolsó napján jelentettek közel ennyit, akkor 302 ember vesztette életét a járványban egy nap alatt.

Újabb kétszáz fővel emelkedett a kórházban ápolt, súlyosabb koronavírusos betegek száma, 12 202 fő az új érték. Ezzel a napok óta tartó emelkedéssel és a rengeteg halálozással együtt is a korábbi csúcs közelébe értünk. Csak március végén voltak egy napig egyszerre többen kórházban koronavírusos megbetegedéssel.

1 407 fő van épp olyan súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgépre tették. Ez durván két tucatnyi emberrel kevesebb mint előző nap. Ismét kevesebb mint kétezer új fertőzöttet regisztráltak, de a tesztelés is jelentősen visszaesett az elmúlt napokban.

Megkezdődött a nyitás

Magyarországon a járványadatoktól függetlenül nyitást hirdetett a kormány, ezt ugyanis 2,5 millió legalább egy oltást kapott emberhez kötötték. Az elmúlt hetekben felgyorsult az oltási ütem azzal, hogy elkezdtek lényegében bárkit beoltani a regisztráltak közül. Emellett áprilistól lényegesen több nyugati vakcina is érkezett.

Az EU-nak bemutatottt adataink szerint a 80 év feletti magyarok alig 60 százalékát, a 70-79 év közötti állampolgárok 69 százalékát, a 60-69 év közöttiek kevesebb mint felét sikerült eddig beoltani.

A szerdától életbe lépő enyhítések egyrészt azt jelentik, hogy kinyithatnak az üzletek, a legtöbbjük elvileg tíz négyzetméterenként egy vásárlót engedhet be. Az üzletek reggel 5 és este fél tíz közt lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig este 8 helyett este 10-től lesz érvényes.

Az oltási ütem felgyorsulása azt is jelentette, hogy több mint százezer ember kaphatta meg az első oltását kedden, így már 2 536 751 ember van Magyarországon aki legalább egy oltást kapott .

Eddig áprilisban nagyjából kétszer olyan gyorsan sikerül beadni az oltásokat, mint bármikor korábban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG