Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új feladatot kaphat a NAV, benyújtotta a kormány az első EU-s törvénymódosításokat


Az Országgyűlés ülésterme
Az Országgyűlés ülésterme

Az Országgyűlés elé kerültek azok az első törvénymódosítások, amelyekről a kormány és az Európai Bizottság között született egyezség a jogállamisági mechanizmus keretében visszatartott közösségi források folyósítása érdekében.

A parlament honlapján már közzétett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott csomag az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) történő együttműködéssel függ össze, illetve a közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jogszabályokat módosítja.

Ennek nyomán egyebek mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatává válik az OLAF helyszíni ellenőrzéseinek támogatása, zavartalan lefolytatásának biztosítása.

Az OLAF szakértői bejuthatnak a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel, hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz, védelmet kapnak az esetleges tettleges ellenszegüléssel szemben.

A törvénymódosítás visszatartó erejű, egymillió forintos közigazgatási bírság kiszabását is lehetővé teszi a NAV-nak, ha valaki nem tesz eleget együttműködési kötelezettségének – olvasható a szövegben.

A beterjesztett javaslat célja az is, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknál a közbeszerzési és összeférhetetlenségi szabályok kiegészítése megerősítse a szervezetek átlátható és tisztességes működését.

Ez csupán kisebb szelete a Navracsics Tibor által beharangozott nagyobb, összesen tizenhét vállalást tartalmazó intézkedéscsomagnak.

A területfejlesztési miniszter korábban arról számolt be, hogy hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány a szükséges törvénymódosításokat, miután előző héten lezárultak a hosszú hónapokon keresztül tartó tárgyalások az Európai Bizottsággal.

Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos vasárnap jelentette be, hogy a brüsszeli testület azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy háromezer milliárd forintot.

Budapestnek tizenhét, a tárgyalásokon általa vállalt területen kell olyan intézkedéseket elfogadnia és bizonyos esetekben végre is hajtania, amelyek meggyőzhetik a bizottságot arról, hogy nincs többé veszélyben az európai uniós költségvetés.

A kormánynak november 19-ig kell bizonyítania, egyebek mellett addig kell felállnia a közbeszerzések szabályosságát és átláthatóságát felügyelni hivatott új, független szervnek, az Integrációs Hatóságnak, amelyet teljesen a magyar helyzetre szabtak, és amelynek jelenleg nincs párja az EU-ban.

Navracsics vasárnap a Válasz Online-nak nyilatkozva leszögezte: a kormánynak esze ágában sincs megszegni a vállalásait, így nincs jelentősége, hogy mekkora összegű elvonást lebegtet az Európai Bizottság.

XS
SM
MD
LG