Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új párt bontott zászlót Németországban, kifoghatja a szelet a szélsőjobboldal vitorlájából


Sahra Wagenknecht a német fővárosban 2023. október 23-án
Sahra Wagenknecht a német fővárosban 2023. október 23-án

Az ismert német ellenzéki politikus alapította párt a baloldali gazdaságpolitikát kombinálja a szigorú fellépéssel a bevándorlással szemben, ami egyes szakértők szerint szavazatokat vonhat el a radikális jobboldali Alternatíva Németországtól (AfD).

A Sahra Wagenknecht Szövetség – Értelem és Igazságosság nevű politikai erő először a júniusi európai parlamenti választáson fogja megmérettetni magát.

Az új párt névadója, egyben egyik társelnöke közölte, hogy emellett három tartományi választáson is indulni terveznek szeptemberben az AfD fontos bástyájának számító Kelet-Németországban.

Sahra Wagenknecht októberben szakított addigi pártjával, a Baloldallal (Die Linke), amelynek ő volt az egyik legismertebb politikusa. Ő és a vele együtt kilépő kilenc társa is megtartotta parlamenti helyét, ezzel megfosztva a pártot az önálló frakciójától.

A frissen zászlót bontó párt baloldali gazdaságpolitikát képvisel, ugyanakkor olyan, a szélsőjobboldal számára is kedves álláspontokat hangoztat, mint a migráció korlátozása, az Oroszországgal szembeni szankciók és az ukrajnai fegyverszállítások ellenzése, továbbá bizonyos klímavédelmi terveket is erősen megkérdőjeleznek.

Egyelőre még nem tudni, mekkora népszerűségre tehet szert az új csoportosulás, egyes elemzők azonban úgy vélik, hogy üzenetei népszerűek lehetnek az AfD szavazói körében is, elsősorban a korábbi szocialista Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén.

Wagenknecht több ügyben is élesen bírálta a jelenlegi balközép kormányt, például határozottan kiállt a héten tüntető gazdák mellett.

Ehhez kapcsolódóan: Utakat zártak le a feldühödött gazdák Németországban

A politikus visszautasította a baloldali vagy jobboldali címkét, és hangsúlyozta, hogy pártja a társadalmi igazságosság baloldali hagyományát követi, támogatva a politika által évek óta elfelejtett embereket. Továbbá kijelentette, hogy „ma sokan a genderkérdésekkel és az életmódbeli kérdésekkel azonosítják a baloldalt, és nem érzik magukat képviselve”.

Hozzátette, hogy a következő, 2025-ös országos választásig megtartják a jelenlegi nevet, utána újat választanak.

Friss közvélemény-kutatások szerint jelenleg az ellenzéki jobbközép uniópártok állnak az élén, második helyen pedig az AfD áll több mint húsz százalékos támogatottsággal.

Ehhez kapcsolódóan: Német kémfőnök: Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését

Tavaly mintegy 350 ezer ember kért menedékjogot Németországban, ami 51 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriaiak alkotják (104.561 fő), őket a törökök (62.624) és az afgánok (53.582) követik.

Németország ezenfelül több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be a háború kezdete óta.

A tavalyi számok még mindig jócskán alatta maradnak a 2015–16-os migrációs válság idején regisztrált adatoknak.

Nancy Faeser belügyminiszter hangsúlyozta, hogy folytatni kell a szabályozatlan bevándorlás visszaszorítását célzó jelenlegi politikát.

„Védelmet kell nyújtanunk az embereknek a háború és a terror elől (…) Másfelől viszont el kell hagyniuk az országunkat azoknak, akik nem szorulnak védelemre” – szögezte le.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG