Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új-zélandi súlyemelő lesz az olimpiák első transznemű versenyzője


Laurel Hubbard a nemzetközösségi játékokon az ausztráliai Gold Coaston 2018. április 9-én
Laurel Hubbard a nemzetközösségi játékokon az ausztráliai Gold Coaston 2018. április 9-én

Bekerült az új-zélandi olimpiai csapatba Laurel Hubbard súlyemelő, így már biztosan ő lesz az első transznemű sportoló, aki versenyezhet az ötkarikás játékokon.

A döntés valószínűleg ismét éles vitákat fog szülni, a bírálók szerint Hubbard tisztességtelen előnyt élvez a női mezőny többi tagjával szemben, mások azonban úgy vélik, hogy rendkívül fontos a befogadás a világversenyen.

„Hálás vagyok a sok új-zélandi által tanúsított kedvességért és támogatásért” – hangsúlyozta a szupernehézsúlyú kategóriában induló Hubbard.

A 43 éves atléta 2013-as nemváltása előtt a férfi mezőnyben versenyzett. Négy évvel ezelőtt, 2017-ben ezüstérmet nyert a világbajnokságon.

Egyenlő versenyfeltételek?

A sportoló indulását az tette lehetővé, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben áttért egy új szabályozásra, amelynek alapján ilyen esetben az versenyezhet a nők között, akinek a tesztoszteronszintje egy bizonyos érték alá esik legalább egy éven keresztül. Hubbard pedig minden kvalifikációs kritériumnak megfelelt.

Az ellenzők szerint mindazonáltal így is előnyben vannak a férfi testben született sportolók, a pubertáskori fejlődés miatt ugyanis például magasabb az izom- és csontsűrűségük.

A pártolók azonban azt hangoztatják, hogy a nemváltás jelentősen csökkenti ezt az előnyt, az atléták eltérő testfelépítése miatt pedig egyébként is lehetetlen lenne a tökéletesen egyenlő versenyfeltételek biztosítása.

Készült a BBC és a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG