Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újraválasztották a Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnökét


Arkagyij Dvorkovics FIDE-elnökjelölti bemutatkozása Moszkvában 2018. június 29-én
Arkagyij Dvorkovics FIDE-elnökjelölti bemutatkozása Moszkvában 2018. június 29-én

Nagy többséggel újraválasztották a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) élére Arkagyij Dvorkovics volt orosz miniszterelnök-helyettest, aki ukrán kihívója szerint a moszkvai háborús gépezet része.

A szervezet indiai közgyűlésén a 179 nemzeti tagszövetség közül 157 a jelenlegi elnökre szavazott, míg az Egyesült Államokban élő ukrán nagymester Andrij Barispolecre csak 16-an voksoltak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője üdvözölte az eredményt. „A FIDE vezetőjének megválasztása nagyon fontos, globális esemény, és természetesen az orosz jelöltnek, Dvorkovicsnak szurkoltunk” – mondta.

Az ukrajnai háború február 24-i megindítása óta számos orosz vezetőt szankciókkal sújtottak, ahogy több nemzetközi sportversenytől is eltiltották az ország sportolóit. Ennek fényében némiképp meglepő, hogy a Vlagyimir Putyin elnöksége alatt, 2012 és 2018 között helyettes kormányfői posztot betöltő Dvorkovics megőrizhette pozícióját.

A kihívó Barispolec a közgyűlés előtt aláhúzta, hogy riválisa sok szálon kötődik az orosz kormányhoz. „Te, Arkagyij felelős vagy azért, ami jelenleg Ukrajnában történik. Felelős vagy az orosz kormány és az orosz háborús gépezet felépítéséért. Mi a sakkvilág képviselőiként hogyan tehetjük ezt?” – tette fel a kérdést.

Az immár második ciklusára készülő orosz sportvezető ugyanakkor kiemelte, hogy „határozott álláspontot képvisel az ukrajnai tragikus eseményeket illetően”, valamint támogatta az orosz befolyás visszaszorítását a FIDE-ben.

Dvorkovics egy márciusi interjújában kijelentette, hogy gondolatban az ukrán civilekkel van, és aláhúzta, hogy „a háborúk nem pusztán felbecsülhetetlen értékű életeknek vetnek véget, hanem különböző reményeket, törekvéseket is megölnek, kapcsolatokat és kötelékeket fagyasztanak be vagy rombolnak le”.

Később azonban valamelyest visszatáncolt e nyilatkozatából, és leszögezte, hogy a világban „nincs helye a nácizmusnak vagy egyes országok mások feletti uralmának”.

A Kreml többször is Ukrajna nácitlanítását jelölte meg a „különleges katonai művelet” céljának.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG