Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
14:31 2022.04.02.

További uniós segítséget ígért Ukrajnának kijevi tárgyalásán az Európai Parlament elnöke

Roberta Metsola a Twitteren közzétett egy fotót a Volodimir Zelenszkij elnökkel való találkozásáról, „bátorság, erő, elszántság” felirattal.

Metsola az ukrán parlament képviselőihez is beszédet mondott. „Az ukrán nép hős; önök azért harcolnak, amiben mindannyian hiszünk: a szabadságért, a demokráciáért, a jogállamiságért. Ezek nélkül az értékek nélkül nincs más" – mondta.

Az uniós politikus szerint még több és keményebb szankcióra van szükség Oroszországgal szemben.

A múlt hónapban Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnöke – Mateusz Morawiecki, Petr Fiala és Janez Jansa – együtt látogatott Kijevbe, hogy kifejezze szolidaritását Ukrajnával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke beszélgetett Kijevben, 2022. április 1-jén.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke beszélgetett Kijevben, 2022. április 1-jén.

13:51 2022.04.02.

Aknaveszélyre figyelmeztet az ukrán elnök

Zelenszkij szerint a visszavonuló orosz erők aknákat telepítettek Kijev körül, még otthonok és holttestek közelébe is.

„Az egész területet elaknásítják. Aknákat telepítenek otthonokhoz, eszközökhöz, még a meggyilkoltak holttesteihez is”

– mondta Zelenszkij péntek éjszakai videóbeszédében. „Sok drótakadály van, és sok egyéb veszély is” – tette hozzá.

11:11 2022.04.02.

Hét humanitárius folyosón keresztül próbálják evakuálni a civileket Ukrajna ostromlott városaiból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettese bejelentése szerint az egyik ilyen folyosót a lerombolt déli Mariupol városába tervezik, de az most a városból kifelé irányuló magánszállításra korlátozódik, nem pedig buszokra. A tervek szerint buszokkal evakuálják azokat a mariupoli lakosokat, akik már elérték Berdjanszk városát.

A Vöröskereszt mariupoli kimenekítése akciója nehezen halad, a szervezet korábban azt közölte, hogy ma újabb kísérletet tesz az evakuálásra, miután egy nappal korábban nem sikerült biztonsági garanciát kapnia arra az 54 buszra, amelyet a városba akart küldeni.

10:26 2022.04.02.

Bizakodó a mariupoli evakuálást illetően az ukrán vezetés

Az ukrán és az orosz tárgyalópartnerek megállapodtak abban, hogy a civileket evakuálják az ostromlott Mariupol városból az isztambuli béketárgyalásokon – jelenti a BBC Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadójára hivatkozva.

„Delegációnk megállapodott Isztambulban az evakuálásról" – mondta Olekszij Aresztovics az ukrán televíziónak. Hozzátette, úgy gondolja, hogy szombaton vagy vasárnap jó hírek érkeznek a tengerparti város kiürítésével kapcsolatban.

Szombat reggel Ukrajna miniszterelnök-helyettese bejelentette, hogy hét humanitárius folyosót terveznek nyitni április 2-án, köztük Mariupolban is.

Orosz páncélozott járművek Mariupolban 2022. március 31-én.
Orosz páncélozott járművek Mariupolban 2022. március 31-én.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG