Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

16:50 2022.04.22.

A Fehér Ház bízik benne, hogy Európa leállítja az orosz energiaexportot

A Fehér Ház egyik magas rangú tanácsadója pénteken azt mondta, bízik benne, hogy Európa elszánt abban, hogy leállítsa a még meglévő orosz olaj- és gázexportot, miután Moszkva ukrajnai háborúja elhúzódik.

„Bízom benne, hogy Európa megérti az üzenetet, és elszántak abban, hogy leállítsák az (orosz) exportbevételek utolsó forrását” - mondta Daleep Singh, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese a CNN-nek adott interjúban.

16:00 2022.04.22.

Boris Johnson: Nagy-Britannia jövő héten újranyitja kijevi nagykövetségét

Az ukrán hadsereg T-72-es tankja hadgyakorlat közben 2022. február 17-én
Az ukrán hadsereg T-72-es tankja hadgyakorlat közben 2022. február 17-én

Nagy-Britannia azt tervezi, hogy jövő héten újranyitja nagykövetségét Ukrajna fővárosában, Kijevben, és mérlegeli azon szövetségeseinek támogatását, akik fegyvert küldtek Ukrajnába – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken.

A brit kormány néhány nappal az orosz invázió kezdete előtt jelentette be, hogy ideiglenesen átköltözteti nagykövetségét Kijevből Lvivbe.

A brit vezető szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „katasztrófális hibát” követett el az invázióval, de az még továbbra is reális lehetőség, hogy Oroszország megnyeri a háborút Ukrajnában.

„A helyzet, attól tartok, ebben a szakaszban kiszámíthatatlan, de ezzel kapcsolatban is reálisnak kell lennünk" – mondta kétnapos indiai látogatásán.

Boris Johnson azt is bejelentette, hogy Nagy-Britannia megvizsgálja, hogyan erősíthetné meg katonailag azokat az országokat, mint például Lengyelországot, lehetővé téve számukra, hogy nehézfegyverzetet küldhessenek Ukrajnába.

„Azon gondolkozunk, hogy tankokkal segítjük Lengyelországot, miközben ők a saját T-72-eseiket küldik Ukrajnába” – tette hozzá.

15:37 2022.04.22.

Egy orosz tábornok szerint Moszkva Dél-Ukrajnát is el akarja foglalni

Moszkva el akarja foglalni egész Dél- és Kelet-Ukrajnát, sokkal szélesebb körű háborús céljai vannak, mint ahogyan azt korábban elismerte, amikor új offenzívába kezdett, miután a főváros Kijev elfoglalására indított támadása összeomlott – mondta egy orosz tábornok pénteken.

Ukrán katona a Harkiv régióban 2022. április 20-án
Ukrán katona a Harkiv régióban 2022. április 20-án

Ukrajna szerint Rusztam Minnekajev, az orosz központi katonai körzet parancsnok-helyettesének megjegyzései meghazudtolják Oroszország korábbi állításait, miszerint nincsenek területi ambíciói.

„Felhagytak a rejtegetésével” – írta az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren. Oroszország „elismerte, hogy a háború második szakaszának célja nem a mitikus nácik feletti győzelem, hanem egyszerűen Kelet- és Dél-Ukrajna elfoglalása. Ilyen az imperializmus” – tették hozzá.

Minnekajevet orosz állami hírügynökségek idézték, amikor arról beszélt, hogy Moszkva célja az egész keleti Donbász-régió elfoglalása, a Krím-félszigettel való összekötése, és Ukrajna egész déli részének elfoglalása, egészen a szakadár, oroszok által megszállt moldovai régióig. Ez azt jelentené, hogy több száz kilométerrel át kell lépni a mostani frontvonalakat, elhaladva olyan ukrán nagyvárosok mellett, mint Mikolajiv és Odessza.

14:22 2022.04.22.

Erdogan telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel, egy találkozóról is szó lesz

A következő napokban telefon beszél orosz és ukrán kollégájával, és reméli, hogy a hívások eredményeként létrejön egy törökországi találkozó, hogy véget érjen az orosz-ukrán háború – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteken.

A NATO-tag Törökországnak közös tengeri határa van Ukrajnával és Oroszországgal a Fekete-tengeren, és mindkét országgal jó kapcsolatokat ápol, a mostani konfliktusban pedig közvetítői szerepet vállalt. Az ukrán és az orosz külügyminiszter korábban Antalyában tárgyalt, Isztambulban pedig mindkét ország tárgyalódelegációi találkoztak.

„Nem reménytelen a helyzet” - mondta Erdogan újságíróknak, amikor a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalásokról kérdezték. „Barátaink még ma felveszik velük a kapcsolatot, és azt tervezzük, hogy még ma vagy holnap újra felhívjuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Zelenszkij ukrán elnököt” – mondta.

„A telefonhívásokkal azt tervezzük, hogy az isztambuli folyamatot elnöki szintre vigyük” – tette hozzá. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG