Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

08:18 2022.04.22.

Havi hétmilliárd dollár kellene Ukrajnának a veszteségek ellensúlyozására

A Világbank elnöke, David Malpass szerint az orosz invázió okozta fizikai kár Ukrajna épületeiben és infrastruktúrájában elérte a 60 milliárd dollárt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Világbank és az IMF tanácskozásának megküldött videóüzenetében arról beszélt, hogy Ukrajnának jelenleg körülbelül havi 7 milliárd dollár segítségre van szüksége.

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország elutasította az ortodox húsvéti ünnepekre kért tűzszüneti kérelmet, Moszkva nem kommentálta a hírt. Közben Mariupol városi tanácsa légifelvételeket tett közzé, amelyeken az ukrán vezetés szerint az látható, ahogyan az orosz erők tömegsírokba temetik a helyieket. A BBC ezt független forrásból nem tudta megerősíttetni.

Orosz katonák Mariupolban 2022. április 17-én.
Orosz katonák Mariupolban 2022. április 17-én.

17:44 2022.04.21.

A spanyol miniszterelnök új katonai segélyszállítmányt jelentett be Ukrajnának

Spanyolország újabb, 200 tonnás lőszer és hadianyag-szállítmányt küldött Ukrajnának, ami több mint megduplázza az általa eddig útnak indított katonai segély mennyiségét – közölte Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök csütörtökön Kijevben.

Sanchez és dán kollégája, Mette Frederiksen Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Sanchez elmondta, hogy országa is felkéri a Nemzetközi Büntetőbíróságot az oroszok feltételezett ukrajnai háborús bűneinek kivizsgálására, és tervezi, hogy ehhez nyomozókat is küld. (Reuters)

17:35 2022.04.21.

Biden 800 millió dolláros új katonai segélyt jelentett be Ukrajnának

Joe Biden elnök csütörtökön bejelentette, hogy újabb 800 millió dolláros katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának az orosz invázió elleni harchoz, de figyelmeztetett arra is, hogy a Kongresszusnak jóvá kell hagynia a további támogatást.

Az új katonai segélycsomag a nagyon fontos nehéztüzérség mellett 144.000 lőszert tartalmaz, valamint drónokat az ukrán erők számára a kelet-ukrajnai Donyec-medencéért folyó harchoz. Mindez ráépül arra a nagyjából 2,6 milliárd dolláros katonai segélyre, amelyet Biden már korábban jóváhagyott Ukrajnának.

Azt mondta, hogy a Kongresszus által a múlt hónapban katonai és humanitárius segítségnyújtásra jóváhagyott 13,6 milliárd dollár „majdnem kimerült”.

Ezen kívül az Egyesült Államok újabb 500 millió dolláros közvetlen segélyt is nyújt Ukrajnának a Joe Biden elnök által márciusban bejelentett 500 millió dolláron felül. Az összeggel a kormányt kívánják segíteni a válságfeladatok ellátásában – közölte csütörtökön az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma.

A tárca vezetője, Janet Yellen ezt csütörtökön jelenti be a Denisz Szmihal ukrán miniszterelnökkel és Szerhij Marcsenko pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélésen – adta hírül a pénzügyminisztérium. (AP/Reuters)

17:24 2022.04.21.

Dánia megduplázza az Ukrajnának nyújtott katonai támogatását

Mette Frederiksen dán miniszterelnök csütörtöki kijevi látogatásán bejelentette, hogy országa további 600 millió koronával fogja támogatni az ukrán hadsereg megerősítését.

Mint közölte, Dánia támogatásának összege ezzel elérte az egymilliárd koronát, az ország ráadásul az aknamentesítésben is segíteni fogja a helyi hatóságokat. (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG