Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

11:55 2022.04.22.

Ausztrália Putyin és Lavrov lányait is célozza az újabb szankciókkal

Katerina Tikonova (b) és Maria Voroncsova
Katerina Tikonova (b) és Maria Voroncsova

Az ausztrál kormány szankciókat és beutazási tilalmat vezetett be Vlagyimir Putyin orosz elnök két lányával és Szergej Lavrov külügyminiszter lányával szemben – közölték pénteken.

Korábban hasonló intézkedéseket vezettek be más nyugati országok is, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, és csaknem 750-re emeli az ausztrál szankciók által érintett orosz személyek és társaságok számát.

Putyin két lányát nem említik név szerint, de az ismert, hogy az orosz elnöknek két felnőtt lánya van, Katerina Tikonova és Maria Voroncsova. A közlemény szerint Putyin és Lavrov február 27-én került fel a szankciós listára.

Az ausztrál külügyminisztérium közleménye szerint az újabb szankciók kiterjednek 144 orosz törvényhozóra is, akik támogatták Putyint azzal, hogy jóváhagyták a kelet-ukrajnai szakadár Donyeck és Luhanszk régiók függetlenként való „illegitim” elismerését, február 22-én.

11:39 2022.04.22.

Svédország segít az ukrán áramhálózat helyreállításában

Svédország segít Ukrajnának a biztonságos áramellátás újjáépítésében, ezért eszközöket, berendezéseket küld a háborúban megrongált elektromos hálózat javítására.

„Szükség van a biztonságos áramellátásra az emberek számára fontos tevékenységek fenntartásához Ukrajnában” – mondta Khashayar Farmanbar svéd energiaügyi miniszter.

A svéd villamosenergia-rendszerért felelős hatóságot Ukrajna kérte fel, az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózaton keresztül, hogy biztosítson berendezéseket a villamosenergia-hálózat megjavításához.

Az Ukrajnába szánt berendezéseket a svéd vészhelyzeti készletből biztosítják, amelyet az elektromos hálózatok javítására tartanak fent, de az nincs hatással a svéd vészhelyzeti készültségre – közölte az energiaügyi minisztérium.

11:02 2022.04.22.

Brit jelentés: Az oroszok az Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást

Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése, hogy vonják blokád alá az Azovstal acélgyárat Mariupolban, valószínűleg annak a jele, hogy meg akarja törni az ellenállást a dél-ukrajnai városban – közölte a brit hadsereg pénteki jelentésében.

„Egy teljes szárazföldi támadás az acélgyár ellen Oroszország részéről valószínűleg jelentős orosz veszteségekkel járna, amely tovább csökkentené az általános harcképességüket” – olvasható a jelentésben.

Donbász keleti részén továbbra is jelentős a bombázás, miközben az orosz erők próbálnak előrébb nyomulni olyan települések felé, mint Krasznyi Liman, Buhajikva, Barvinkove, Liman és Popasnaja – közölte a brit védelmi minisztérium.

10:54 2022.04.22.

A brit rendőrség mintegy ötven lehetséges ukrajnai háborús bűncselekményt vizsgál

A brit rendőrség bizonyítékokat gyűjt, miután nagyjából ötven bejelentést kapott feltételezett háborús bűnökről az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban – közölte a hatóság pénteken.

A londoni rendőrfőkapitányság háborús bűnöket vizsgáló csoportja közölte, hogy különleges nyomozói a konfliktus kezdete óta mintegy ötven bejelentést értékeltek, ezzel is támogatva a Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozását.

„Körülbelül ötven bejelentés érkezett eddig hozzánk, de arra számítunk, hogy ez a szám emelkedni fog a következő hetekben, ahogy egyre több ukrán menekült érkezik ide, az Egyesült Királyságba” – mondta Dominic Murphy vezető nyomozó a londoni rendőrség terrorelhárító parancsnokságától.

Az Egyesült Államok és európai országok, köztük Nagy-Britannia is háborús bűnök elkövetésével vádolja az orosz erőket az Ukrajna elleni invázió kezdete óta. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG