Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

13:57 2022.04.22.

Hivatalosan is Ukrán hősök utca a prágai orosz nagykövetség új címe

Új címe lett a cseh fővárosban lévő orosz nagykövetségnek, miután a prágai hatóságok átnevezték az utca egy szakaszát, ahol az épület található.

A pénteki hivatalos ünnepséget azután tartották meg, hogy a városháza jóváhagyta a nagykövetségnek otthont adó 6. kerület döntését, amely „Ukrán hősökre” cserélte az utca egy szakaszának nevét.

Prága polgármestere, Zdenek Hrib leplezte le az új utcanévtáblát, Jevhen Perebjinisz, Ukrajna prágai nagykövete és több európai uniós ország nagykövete jelenlétében.

Hrib korábban azt mondta, hogy ez a lépés tisztelgés „az ukrán harcosok hihetetlen bátorsága” előtt.

Sem az orosz kormány, sem a nagykövetség nem kommentálta az átnevezést.

Prága két éve Borisz Nyemcovra nevezte át az orosz nagykövetség előtti teret, ezzel tisztelegve a meggyilkolt orosz ellenzéki vezető emléke előtt. Az átnevezés után az orosz nagykövetség az utcanévre módosította a címét, amelyet most nevezett át a cseh főváros.

Megemlékezés Bucsa civil áldozatairól a prágai orosz nagykövetsége előtt 2022. április 9-én
Megemlékezés Bucsa civil áldozatairól a prágai orosz nagykövetsége előtt 2022. április 9-én

13:30 2022.04.22.

13:08 2022.04.22.

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint egyre több a bizonyíték az ukrajnai háborús bűnökre

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) pénteken vészjelzést adott ki, mert egyre több a bizonyíték az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökre, valamint felszólította Moszkvát és Kijevet, hogy parancsolják meg a katonáiknak a nemzetközi jog tiszteletben tartását.

„Az orosz fegyveres erők válogatás nélkül ágyúztak és bombáztak lakott területeket, civileket öltek, kórházakat, iskolákat és más polgári létesítményeket romboltak le, ezek pedig háborús bűnöknek minősülhetnek” – közölte Michelle Bachelet főbiztos.

Az ENSZ emberi jogi megfigyelői Ukrajnában azt is dokumentálták, hogy az ukrán fegyveres erők válogatás nélkül ható fegyvereket használtak, amelyek civil áldozatokkal jártak, az ország keleti részén – derül ki az OHCHR közleményéből.

A hivatal közölte, hogy a háború február 24-i kezdetétől április 20-ig az ukrajnai megfigyelők 5264 polgári áldozatot igazoltak – 2345 halálos áldozatot és 2919 sebesültet.

Ezek 92,3 százalékát az ukrán kormány által ellenőrzött területen rögzítették. Az áldozatok mintegy 7,7 százalékát az orosz fegyveres erők és a hozzá kapcsolódó fegyveres csoportok által ellenőrzött donyecki és luhanszki régiókban találták.

„Tudjuk, hogy a valódi számok sokkal magasabbak lesznek, ahogy napvilágra kerülnek a heves harcok helyszínein történt borzalmak, mint például Mariupolban” - mondta Bachelet.

Ovrucs városa észak-Ukrajnában egy orosz bombázás után 2022. április 21-én
Ovrucs városa észak-Ukrajnában egy orosz bombázás után 2022. április 21-én

12:24 2022.04.22.

A litván elnök több NATO-katonát kér az országába

Gitanas Nauseda litván elnök a belarusz határon 2021. november 22-en
Gitanas Nauseda litván elnök a belarusz határon 2021. november 22-en

A NATO-nak növelnie a Litvániába és Európa keleti szárnyába telepített csapatainak létszámát, Oroszország Ukrajna ellen indított támadását követően – mondta a litván elnök a német külügyminiszternek Vilniusban tartott találkozójukon, pénteken.

A NATO előretolt többnemzeti zászlóalj-harccsoportjait „legalább” dandárnyi méretűvé kell alakítani, a légvédelmet pedig javítani kell – közölte Gitanas Nauseda litván elnök.

Sürgette a Balti országok és az európai uniós országok egyetlen szárazföldi összeköttetésének megerősítését. Ez a Fehéroroszország és az orosz kalinyingrádi enklávé között fekvő keskeny szárazföldi sáv stratégiai jelentőségű, Litvánia és Lengyelország határa, amelyet Suwalki folyosónak neveztek el a közeli lengyel város neve után.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG