Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

09:28 2022.04.19.

Francia miniszter: Készül az uniós embargó az orosz olaj ellen

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kedden közölte, hogy folyik az orosz olajjal szembeni európai uniós szintű embargó kidolgozása. Hozzátette, hogy Emmanuel Macron francia elnök is híve a lépésnek.

„Remélem, az elkövetkező hetekben meg tudjuk győzni európai partnereinket, hogy álljanak le az orosz olaj importjával” – mondta Le Maire az Europe 1 rádiónak.

09:49 2022.04.19.

Japán gázálarcokat és védőruhákat küld Ukrajnába

Japán gázálarcokat, védőruhákat és drónokat küld Ukrajnának, hogy segítsen megvédeni az országot az orosz támadás ellen, miközben egyre nő az aggodalom amiatt, hogy az orosz hadsereg vegyi fegyvereket vet be.

Tokióban tüntetnek Ukrajna orosz megszállása ellen 2022. február 26-án
Tokióban tüntetnek Ukrajna orosz megszállása ellen 2022. február 26-án

Kisi Nobuo védelmi miniszter kedden közölte, hogy Japán az ukrán kormány kérésére küldi a vegyi támadás elleni felszereléseket.

Japán a múlt hónapban golyóálló mellényeket, sisakokat és egyéb, gyilkolásra nem alkalmas eszközöket küldött Ukrajnának. Kivételt tett a saját tilalma alól, mely szerint nem exportál fegyvereket konfliktusban lévő országoknak, mondván, hogy Ukrajnát megtámadták. A szállítmány vitákat váltott ki Japánban, melynek pacifista alkotmánya elveti a háborút.

„Az összefogás a nemzetközi közösséggel és a nemzetközi jogot sértő orosz invázió elleni határozott fellépés saját nemzetbiztonságunk szempontjából is rendkívül fontos” – mondta Kisi.

A kormány felülvizsgálta a fegyvertranszferre vonatkozó operatív irányelveit, hogy lehetővé tegye a halált nem okozó felszerelések szállítását Ukrajnába. Közölte, hogy az új szabály a gázálarcokra és a védőfelszerelésekre vonatkozik. Tokió kereskedelmi forgalomban kapható drónokat is küld, melyek nem minősülnek hadifelszerelésnek.

Japán hamar csatlakozott az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz az Oroszország elleni szankciók bevezetésében, valamint Ukrajna és az ukránok támogatásában, mert Tokió attól tart, hogy a támadás hatással lehet Kelet-Ázsiára, ahol Kína egyre aktívabban lép fel területi követeléseivel.

10:16 2022.04.19.

Két helyen törték át a frontot az oroszok Kelet-Ukrajnában

Egy ukrán katonai tisztviselő azt mondja, hogy megkezdődtek az utcai harcok és lehetetlenné vált az evakuálás Kreminna városában. Ez egyike annak a két helynek, ahol az ukránok szerint az oroszoknak sikerült áttörniük hétfőn a több száz kilométeres frontot.

Kreminna 2020-ban
Kreminna 2020-ban

Szerhij Haidai, Luhanszk regionális katonai igazgatója szerint a várost tegnapról mára virradóra nehéztüzérség kezdte lőni, hét lakóépület kigyulladt, és célponttá vált az Olimpusz sportkomplexum is, ahol az ukrán olimpiai csapat tartja edzéseit.

Haidai később az ukrán tévében arról számolt be, hogy az oroszok átvették a város felett az ellenőrzést, miután „mindent a földdel tettek egyenlővé”, így az ő emberei visszavonultak, hogy újra rendezzék a soraikat és folytassák a harcot. „Egyszerűen nincs értelme egy helyben állni, mindenkinek meghalni, anélkül hogy jelentős károkat okoznánk az ellenségnek” – mondta.

10:48 2022.04.19.

Görögország lefoglalt egy orosz olajszállító hajót

A görög hatóságok közölték, hogy az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciói keretében lefoglaltak egy orosz tankert az Égei-tengeren.

A görög parti őrség tájékoztatása szerint az orosz zászló alatt közlekedő Pegaszt 19 tagú orosz legénységgel a fedélzetén április 15-én foglalták le, és jelenleg a karystosi öbölben horgonyoz, Evia szigetének déli partján. A parti őrség azt mondja, hogy a lefoglalási parancs magára a hajóra vonatkozik, nem a rakományára.

Az Európai Unió, melynek Görögország is tagja, számos szankciót fogadott el Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljon az orosz gazdaságra és Vlagyimir Putyin elnökre.

A szankciók között az áruk széles körére kivetett import- és exporttilalom mellett szerepel az is, hogy nem léphetnek be az EU kikötőibe az orosz zászló alatt közlekedő hajók.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG