Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna jelentősen enyhíti bojkottpolitikáját a jövő évi olimpia előtt


A mostani változtatásokat bejelentő Vadim Hutcajt ukrán ifjúsági és sportminiszter Kijevben 2023. február 14-én
A mostani változtatásokat bejelentő Vadim Hutcajt ukrán ifjúsági és sportminiszter Kijevben 2023. február 14-én

Az új szabályok értelmében az ukrán sportolók a jövőben ismét versenyezhetnek az orosz és belarusz atlétákkal, amennyiben utóbbiak semleges színekben állnak rajthoz.

A szerdai rendelet alapján a tilalom továbbra is érvényes, ha az oroszok és belaruszok a saját zászlajuk alatt versenyeznek, vagy ha nyilvánosan nyilatkoztak a moszkvai vagy a minszki rezsim támogatásáról.

Az enyhítés megnyithatja az utat Ukrajna részvétele előtt a jövő évi párizsi olimpián abban az esetben is, ha semleges színekben lehetővé teszik végül az orosz és belarusz atléták indulását.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európa Tanács Oroszország és Belarusz eltiltását kéri az olimpiától

Egyelőre nem tudni, hogy az újabb előírások miként fognak kinézni a gyakorlatban, de csütörtökön már legalább egy ukrán sportoló versenyzett semleges színekben induló orosz riválisa ellen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arra tett javaslatot március végén, hogy Oroszország és a vele szövetséges Belarusz sportolói egyénileg, azaz semlegesként indulhassanak nemzetközi versenyeken, feltéve, hogy nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Ukrajna korábban élesen tiltakozott e kezdeményezés ellen.

A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, és ha győznek, nem játsszák le a himnuszukat.

A NOB nemrég közölte, hogy Oroszország és Belarusz nem kap meghívót a párizsi olimpiára.

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte, hogy az orosz sportolók az ország zászlaja és himnusza nélkül szerepeljenek. A sportvezető úgy fogalmazott, hogy napról napra csökken az oroszok esélye a jövő nyári olimpián való részvételre.

Ehhez kapcsolódóan: NOB-elnök: Az orosz részvétel a nemzetközi sportban a háború dacára is működik

Több ukrán sportoló nyilvánosan felszólalt az eddigi bojkottpolitika ellen, azt hangoztatva, hogy habár jobb lenne, ha az oroszok egyáltalán nem vehetnének részt nemzetközi tornákon, ennél fontosabb, hogy Ukrajna is képviseltetve legyen.

Számos sportágban hoztak szankciókat Oroszország és Belarusz ellen az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta.

Az oroszok és a belaruszok semlegesként versenyezhetnek egyes sportágakban, de jelenlétük bizonyos eseményeken, például teniszversenyeken dühös reakciókat váltott ki sokakból.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG