Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A külügy kikéri magának, hogy Ukrajnának nem tetszik az új orosz–magyar gázszerződés


A Déli Áramlat gázvezeték első szakasza épül az oroszországi Anapa mellett 2012. december 7-én
A Déli Áramlat gázvezeték első szakasza épül az oroszországi Anapa mellett 2012. december 7-én

Magyarország új, hosszú távú gázszerződése kikerüli majd Ukrajnát, ami által az ország jelentős bevételtől esik el. Ukrajna nagyon csalódott, és EU-s felülvizsgálatot szeretne. Szijjártó Péter felháborodott, a külügy „kikérte magának”, és bekérették az ukrán nagykövetet.

Új, hosszú távú és részleteiben titkos gázszerződést kötött a magyar és az orosz kormány, pontosabban az MVM és a Gazprom. Ennek egyik megismerhető eleme, hogy nem Ukrajnán keresztül fog jönni ez a gáz, hanem döntően Szerbia felől, az októbertől működésbe álló új vezetéken.

Az ukrán kormány meglepetését és csalódását fejezte ki a szerződés miatt, írta a TASZSZ. Emellett az ukrán külügy bejelentette, hogy az Európai Bizottságnál fogja kezdeményezni az új magyar–orosz gázszerződés törvényességi vizsgálatát, hogy az mindenben megfelel-e az uniós szabályoknak.

Ukrajna ugyanis jelentős bevételtől és geopolitikai alkuerőtől esik el, ha a 2024-ben lejáró, hosszú távú orosz tranzitszerződését nem hosszabbítják meg, és lényegében nem nagyon fog orosz gáz Európába érkezni az országon keresztül.

Attól tartanak, hogy eldurvul a háború
Jurij Vitrenko, az ukrán állami Naftogaz energiacég vezetője szerint számukra nem is elsősorban a pénzről van szó, hanem ha már a gázvezeték aduja sem lesz a kezükben, Oroszország nyílt háborút indíthat ellenük.


Nagyon erős meglepetésként nem érhette az országot az új magyar gázszerződés, tekintve, hogy Magyarország minden szomszédjának hasonló orosz gázszerződése van, amely elkerüli majd Ukrajnát.

Emellett régóta ez az egyik kiemelt orosz geopolitikai cél, tízmilliárd eurós nagyságrendben fektettek be az elmúlt években új vezetékekbe, amelyek északról és délről kerülik ki Ukrajnát.

Hiába titkos a magyar–orosz hosszú távú gázszerződés, a részleteiről tájékoztatni kell az Európai Bizottságot.

Szijjártó Péterék kikérik maguknak

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán ragált. A külügyminisztert „mélységesen felháborította” az ukrán külügy lépése, a magyar szuverenitás és nemzetbiztonság megsértésének érzi.

Szerinte Ukrajna meg akarja akadályozni, hogy fűtés legyen a magyar emberek otthonaiban, „azon sok támogatás” után, amelyet Ukrajna kapott a magyar kormánytól. Ezért a külügy „kikéri magának”, illetve berendelték magyarországi ukrán nagykövetet is.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG