Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna légitámadást mért egy katonai repülőtérre Oroszországban


Földön heverő holttestek egy orosz dróncsapást követően az ukrajnai Harkivban 2024. április 4-én
Földön heverő holttestek egy orosz dróncsapást követően az ukrajnai Harkivban 2024. április 4-én

Az Ukrán Védelmi Minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (HUR) megerősítette, hogy drónokkal támadták az ellenséges légierő egyik kiképzőközpontját az oroszországi Voronyezsi területen.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés munkatársa arról számolt be a Szabad Európának, hogy nem fognak részletekbe bocsátkozni, de az előzetes információk szerint károk keletkeztek a létesítményben.

Orosz Telegram-csatornák jelentései szerint az Ukrajna határától 255 kilométerre fekvő boriszoglebszki katonai kiképzőközpontot érték találatok.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna súlyos csapást mérhetett az orosz légierő egyik bázisára

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy négy pilóta nélküli repülőgépet semmisítettek meg, kettőt a Belgorodi, kettőt a Voronyezsi területen. A tájékoztatás szerint károk nincsenek.

A híradásokat független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.

„A küldetésünk az volt, hogy a lehető legtöbb kárt okozzuk” – ukrán drónoperátor az avgyijivkai véres ütközetről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:57 0:00

Az ukrán hadsereg az utóbbi hetekben jelentősen fokozta az oroszországi célpontok támadását, főként a kőolaj-finomítókat próbálva kiiktatni, hogy elvágja a Kremlt egyik fő bevételi forrásától.

A műveletek eredményességét tanúsíthatja, hogy a Reuters névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Oroszország nemrég százezer tonna gázolaj szállítására kérte Kazahsztánt.

Az orosz nyelvű, Lettországból működő Important Stories (iStories) azt írta, hogy az ukrán pilóta nélküli repülőgépek az oroszországi finomítókapacitás 15 százalékát lerombolták. Az orosz statisztikai hivatal március végi jelentése szerint 14,3 százalékkal esett vissza az országban a gázolajtermelés.

Ehhez kapcsolódóan: A gyermekkor militarizálása: orosz gyerekek a háborús gépezetben

Az ukrán katonai hírszerzés hétfőn állítólag különleges műveletet hajtott végre, amellyel megrongálták a Szerpuhov hadihajót az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi enklávéban a Balti-tenger partján.

A HUR által a korábban még Twitterként ismert X-en közzétett videó tanúsága szerint a rakétahordozó korvettben keletkezett tűz teljesen elpusztított számos fontos berendezést.

Azt nem tudni, hogy ki vagy mi okozta a tüzet, illetve hogy megsérült-e valaki. Szakértők arról számoltak be, hogy szabotázsakció történhetett a hajón belül.

Több kijevi újság is arról írt titkosszolgálati tisztségviselők alapján, hogy Ukrajna áll a történtek mögött.

Az utóbbi hónapokban több orosz hadihajót is elsüllyesztett az ukrán hadsereg a Fekete-tengeren.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy erőkkel drónok fejlesztésébe kezd az ukrán Antonov

Egy magas rangú ukrán kormányzati illetékes korábban abbéli reményét fejezte ki, hogy idén több ezer nagy hatótávolságú drónt tudnak majd legyártani a nagyszabású haderőfejlesztési program részeként.

Mivel az ország egyelőre nem képes elég gyorsan nagy hatótávolságú rakéták előállítására, és a nyugati szállítmányok jó ideje akadoznak, Kijev a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztésében látja a megoldást.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG