Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna még több pénzt kér az adományozóitól Oroszország megállítására


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszél az Ukrajnáért tartott adományozói konferencián Koppenhágában, a Christiansborg-palotában 2022. augusztus 11-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszél az Ukrajnáért tartott adományozói konferencián Koppenhágában, a Christiansborg-palotában 2022. augusztus 11-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön felszólította a nyugati országokat, hogy adjanak több pénzt az ukrán hadsereg számára a harcok folytatásához, csaknem öt és fél hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

„Minél hamarabb megállítjuk Oroszországot, annál hamarabb érezhetjük magunkat biztonságban” – mondta Zelenszkij védelmi vezetők előtt egy dániai konferencián, amelynek célja a fegyverek, a kiképzés és az aknamentesítés finanszírozásának megerősítése volt.

„Fegyverekre és lőszerekre van szükség a védekezésünkhöz” – tette hozzá Ukrajnából élő videókapcsolaton keresztül.

A koppenhágai konferencia egy áprilisi, Németországban tartott találkozó folytatása, amelyen létrehozták az Ukrán Védelmi Csoportot Washington vezetésével, amely az Ukrajnának nyújtott nemzetközi katonai támogatást koordinálja.

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov, aki részt vett a dán fővárosban tartott konferencián, újságíróknak azt mondta, hogy országa számára jelenleg további vadászgépek beszerzése a legfontosabb.

„Az első szakaszban vadászgépekre van szükségünk. Aztán aknamentesítésre” – mondta Reznyikov.

Dánia mellett Nagy-Britannia is szervezője az egész napos koppenhágai konferenciának. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a rendezvény célja, hogy konkrét lépések szülessenek.

A konferencia előtt a dán kormány közölte, hogy további 820 millió koronát (43 milliárd forint) ad Ukrajnának, amivel Dánia teljes hozzájárulása a háborús erőfeszítésekhez több mint hárommilliárd koronára (157 milliárd forint) nő.

A pénz egy részéből 130 dán katona a következő hónapokban Nagy-Britanniában segítené az ukrán erők kiképzését.

„Nem hagyjuk cserben önöket” – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök a konferencia megnyitóján.

A Kijevi Közgazdasági Egyetem szerdán közzétett egy jelentést, amelyben több mint 110 milliárd dollárra becsülte az ukrán infrastruktúrában keletkezett háborús károkat. A jelentés szerint 304 híd és több mint kilencszáz egészségügyi létesítmény semmisült vagy rongálódott meg.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG