Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna nem fél leszámolni az oligarcháival – mondja az igazságügyi miniszter


Bebörtönözték Igor Kolomojszkij milliárdost is, Zelenszkij elnök állítólagos egykori fő pártfogóját
Bebörtönözték Igor Kolomojszkij milliárdost is, Zelenszkij elnök állítólagos egykori fő pártfogóját

Az ukrán hatóságok úgy érzik: a változó politikai valóság és az Oroszországgal vívott háború új felhatalmazást adott nekik arra, hogy leszámoljanak az egykor hatalmas iparmágnásokkal, az „oligarchákkal” – közölte az ország igazságügyi minisztere.

Denisz Maljuszka a Reuters hírügynökségnek adott hétfői interjúban elmondta, hogy a nyomozók több kiemelkedő milliárdos ellen folytatnak nyomozást olyan bűncselekmények miatt, mint sikkasztás, csalás vagy pénzmosás. Az akták zömét a húsz hónapja tartó orosz invázió alatt nyitották meg.

„Mindenki félt az oligarchák elleni eljárások következményeitől, de ez mára megváltozott” – mondta.

Ukrajna sokáig küzdött azzal, hogy lerázza magáról gyanús hátterű iparmágnásainak befolyását, akik politikai befolyás és hatalom megszerzésére használták a Szovjetunió 1991-es összeomlása után felhalmozott, hatalmas ipari vagyonukat.

Az orosz invázió azonban aláásta a befolyásukat, az ország keleti és déli részén megsemmisítette ipari javaikat, a korábban általuk irányított televíziós csatornák pedig a 2022. februári orosz támadás óta központosított adást sugároznak.

Ehhez kapcsolódóan: A lényeg veszett volna el – Zelenszkij megvétózta a vagyonnyilatkozat-törvényt

Egyértelmű jelzés volt a politikai és gazdasági befolyásuk visszaszorítását célzó 2021-es törvény is – közölte Maljuszka, aki szerint mára az oligarchák „meglehetősen elérhetővé” váltak a hatóságok számára.

„Könnyebb hozzáférni a dokumentumokhoz, a tanúkhoz, az ügyiratokhoz – ezt néhány éve még a rendvédelmi szervek sem tudták elérni” – mondta.

Ihor Kolomojszkij milliárdost, akit valaha Volodimir Zelenszkij elnök fő pártfogójának tartottak, múlt hónapban bebörtönözték csalás és pénzmosás gyanújával.

Ehhez kapcsolódóan: Kolomojszkij letartóztatása Zelenszkij korrupcióellenes kampányának töréstesztje

Májusban Ukrajna azt is bejelentette, hogy 485 millió dollár ellopásával gyanúsítják egy, az ukrán gáztranzitrendszert érintő „nagyszabású program” révén az Egyesült Államok által körözött Dmitro Firtas üzletembert és az irányítása alá tartozó cégeket.

Mindketten tagadják, hogy törvényt sértettek volna.

A hatóságok év elején több mint 375 millió dollár értékű vagyontárgyat is lefoglaltak Vadim Novinszkij száműzött milliárdostól, aki állításuk szerint Oroszországot segítette. Ő is tagad.

A Smart Holding ukrán befektetőcsoport közölte, hogy az említett eszközök többé már nem tartoznak Novinszkijhoz, aki állításuk szerint tavaly lemondott a tulajdonjogáról.

Ehhez kapcsolódóan: Háborús tévé Ukrajnában: létfontosságú egység vagy propagandamaraton?

Ukrajna csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, meg akarja mutatni nyugati partnereinek, hogy képes kezelni az ország újjáépítését segítő hatalmas befektetések és források beáramlását.

Korrupcióellenes ügynökségek indítottak eljárásokat jelenlegi és volt tisztségviselők ellen, miközben a hatóságok a bírói testület megújulásában és a jogállamiság megszilárdításában is reménykednek.

Az EU azt javasolta Kijevnek, hogy késleltesse annak a 2021-es jogszabálynak a végrehajtását, amely a Nemzetbiztonsági Tanács által oligarchának nyilvánított személyeket veszi nyilvántartásba, mert az lehetőséget adhat „visszaélésekre politikai célok érdekében”.

Maljusz azt mondta: Kijev eleget tesz az EU ajánlásainak, de az ukrán bűnüldöző szervek addig is folytatják a nyomozásokat, amelyeket „forradalmi jelentőségűnek” nevezett Ukrajna megtisztulási törekvéseiben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG