Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna részlegesen leállítani kényszerült az európai gáztranzitot


Volodimir Zelenszkij 2022. május 10-én Kijevben
Volodimir Zelenszkij 2022. május 10-én Kijevben

Ukrajna az orosz hadsereg tevékenysége miatt szerdától leállította a gázszállítást a Luhanszk megyei Szohranyivka mérőállomáson keresztül, miközben az ukrán védelmi erők bizonyos fokú harctéri sikerekről számoltak be Harkiv környékén.

Az ukrán gáztranzitot üzemeltető vállalat előző napi bejelentésében kiemelték, hogy az intézkedésre a megszálló erők beavatkozása, a szabálytalan gázvételezések miatt van szükség, illetve azért, mert jelenleg nem tudják végrehajtani a szükséges ellenőrzéseket.

A beavatkozás a technológiai folyamatokba, a létesítmények működési módjának megváltoztatása veszélybe sodorja a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát – írták a kiadott tájékoztatásban.

Mint közölték, a kelet-ukrajnai szakadárok uralta területen található mérőállomáson keresztül szállítják az országon át Európába irányuló orosz földgáz csaknem egyharmadát. A Gazprom orosz energetikai óriás megkérdőjelezte a döntés jogosságát, valamint azt írta, hogy ez az arány mindössze egynegyedre tehető.

Ez az első eset a háború február 24-i kirobbanása óta, hogy zavar keletkezik az ukrajnai gáztranzitban. Ennek nyomán Moszkva arra kényszerülhet, hogy átirányítsa a kieső mennyiséget az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló területekre, hogy teljesíteni tudja szerződéses kötelezettségeit a vásárlók felé. Bár a Gazprom leszögezte, hogy ez műszakilag nem lehetséges, az előzetes adatok szerint éppen ez történik.

Folytatódó harcok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden arról számolt be, hogy a hadsereg visszavette az ellenőrzést négy település felett Harkiv környékén. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem lenne jó, ha olyan közhangulat alakulna ki, amelyben az emberek heti vagy akár napi szinten harctéri sikereket várnak el.

A mára szinte teljesen porig rombolt Mariupol utolsó ellenállási gócának számító acélüzem ostroma eközben tovább folytatódott. A stratégiai fontosságú kikötőváros polgármesterének egyik tanácsadója szerint sokakat kimenekítettek az elmúlt napokban, de még mindig legkevesebb száz civil tartózkodik az Azovstal gyárban.

A brit védelmi minisztérium napi jelentésében tudatta: továbbra is folynak a harcok a Kígyó-szigetért, ahol Oroszország a pozíciói megerősítésén dolgozik, ami fontos lenne számára a Fekete-tenger északnyugati része fölötti ellenőrzés megszerzése érdekében.

Mint írták, Ukrajna pilóta nélküli repülőgépekkel sikeres csapást mért az orosz légvédelemre és ellátási útvonalakra, így az orosz hadsereg sérülékeny helyzetbe került a területen.

Orosz rakétatámadások érték újfent a déli Odesszát is, szakértők szerint ezzel az ukrán ellátási vonalak megzavarása lehetett a cél.

Leningrád II. világháborús ostrománál is rémesebb, ami Mariupolban történik, mondja a holokauszttúlélő
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:40 0:00

Putyin hosszú háborúra készül

Az amerikai kongresszus alsóháza kedden jóváhagyta a beterjesztett, több mint negyvenmilliárd dolláros katonai és gazdasági segélycsomagot, az Ukrajnának szánt újabb támogatásról szóló rendelkezést így már csak a felsőháznak kell megszavaznia, hogy Joe Biden elnök aláírhassa.

Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője azt mondta egy szenátusi bizottság meghallgatásán, hogy értékeléseik szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú fegyveres konfliktusra készül Ukrajnában. Hozzátette: vannak jelzések, amelyek szerint Oroszország ki akarja terjeszteni a szárazföldi összeköttetést egészen a Dnyeszter menti oroszpárti szakadár moldovai területig.

Arra is kitért, hogy a Kreml arra számíthat, hogy Kijev nyugati támogatása idővel gyengülni fog. Figyelmeztetett, hogy Putyin még kiszámíthatatlanabbá válhat és drasztikusabb eszközökhez is nyúlhat, például hadiállapotot vezethet be Oroszországban.

Jelenleg harminchat ország külképviselete működik az ukrán fővárosban, Zelenszkij szerint az, hogy egyre több nagykövetség nyit újra, jól jelzi az Ukrajna jövőjébe vetett bizalmat. Mintegy három év után hamarosan az Egyesült Államok is kinevezheti új nagykövetét Bridget Brink személyében.

Készült az AP, a BBC, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG