Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Drónokkal támadják Kijevet az orosz erők, keleten súlyos harcok folynak


Egy karbantartó munkás áll egy dróntámadásban megrongálódott kormányzati épület előtt Kijevben 2023. augusztus 2-án
Egy karbantartó munkás áll egy dróntámadásban megrongálódott kormányzati épület előtt Kijevben 2023. augusztus 2-án

Oroszország már második napja támadja drónokkal az ukrán fővárost, de a támadásokat az eddigi információk szerint károk és áldozatok nélkül sikeresen elhárították – közölte a régió kormányzója csütörtök reggel, miközben egy magas rangú ukrán katonai tisztviselő szerint az egész keleti fronton intenzív harcok folynak.

„Ismét, akárcsak tegnap, kemény volt a támadási hullám. Nyolc egymást követő támadást indítottak Kijev ellen iráni gyártmányú Sahid drónokkal” közölte Szerhij Popko regionális kormányzó Telegramon.

„Csaknem egy tucat, Kijevhez közelítő drónt észlelt és semmisített meg a légvédelem” – mondta Popko, hozzátéve, hogy „jelenlegi információink szerint a fővárosban nem voltak áldozatok vagy pusztítás”.

Kijevben három órán keresztül, hajnali 4 óráig légiriadó volt, ez volt a 820. azóta, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Csütörtökön több mint tíz drónt lőttek le Kijev felett, a roncsok csekély károkat okoztak a város egyes részein.

Szerda éjjel szintén orosz dróncsapások rongálták meg az ukrajnai Izmajil és Odessza kikötőjében a gabonatárolókat.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb orosz légitámadások a román határ közelében

Egy siló rongálódott meg Izmajilban, annak a két dunai kikötőnek az egyikében, amelyet Ukrajna azóta használ gabonaexportra, hogy Moszkva kilépett a gabonamegállapodásból, amely lehetővé tette az ukrán gabona és más termékek tengeri exportját.

Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter azt mondta, hogy az izmajili raktárakban lévő, afrikai országokba, Kínába és Izraelbe irányuló exportra váró közel negyvenezer tonna gabona megsemmisült.

Izmajil mintegy 15 kilométerre északra fekszik Tulceától, a NATO-tag Románia egyik legfontosabb dunai kikötőjétől. Múlt héten orosz drónok csapást mértek Renire, egy másik dunai kikötőre, amelyet Ukrajna gabonaexportra használ. Reni mintegy kétszáz méterre van a Duna túloldalán lévő Romániától.

Orosz drónok Odesszában is csapást mértek gabonatároló és gabonafelvonó létesítményekre, és megsemmisítettek egy gabonaelevátort. Ukrajna fő fekete-tengeri kikötőjét egyre gyakrabban érik orosz tüzérségi és dróntámadások, amióta Oroszország kilépett a gabonamegállapodásból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon közölte, hogy a déli kikötői létesítmények jelentős károkat szenvedtek.

Korábbi cikkünk a témában: Zelenszkij: Kárpátalja a gazdasági és társadalmi növekedés egyik motorja lehet

„A rendelkezésre álló maximális erővel védekezünk (…) Sajnos vannak károk, a legjelentősebb az ország déli részén. Az orosz terroristák ismét megtámadták a kikötőket, a gabonát és a globális élelmiszer-biztonságot – mondta Zelenszkij, hozzátéve: – Oroszországot meg lehet és meg kell állítani.”

Klaus Johannis román elnök is elítélte a dunai kikötő elleni támadást, háborús bűncselekménynek nevezve.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő azt mondta, hogy Oroszország 180 ezer tonna gabonát semmisített meg Ukrajnában, ebből negyvenezer tonnát kedden, azt követően, hogy elutasította a gabonaegyezmény meghosszabbítását.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök felszólította orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek súlyosbítanák a feszültséget – közölte Erdoğan hivatala, miután a két vezető telefonon egyeztetett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője eközben kedden megismételte Moszkva álláspontját a gabonaegyezménnyel kapcsolatban, mondván, hogy kész azonnal visszatérni hozzá, amint végrehajtják az Oroszországot érintő részt.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország feltételei teljesítése esetén kész visszalépni a gabonamegállapodásba

A harctéren az ukrán erők fokozatos előrenyomulást értek el a donyecki Bahmut körzetében – közölte Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes Telegramon.

Az orosz erők „kitartóan próbálták megállítani az előrenyomulásunkat Bahmutnál. Sikertelenül” – írta.

Bahmut északi részéhez az oroszok erősítést telepítettek az elmúlt hetek heves harcai miatt – mondta Maljar.

Az ukrán csapatok a jelentések szerint délen is kisebb eredményeket értek el a Zaporizzsjai terület bergyanszki és melitopoli részén.

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint az ukrán előrenyomulás lassabb a vártnál, mert az orosz erőknek sok idejük volt megerősíteni a védelmüket, és aknamezőket kiépíteni.

„Az aknák száma azon a területen, amelyet csapataink visszafoglaltak, elképesztő. Átlagosan három-négy-öt akna négyzetméterenként” – mondta Danilov az ukrán televíziónak.

XS
SM
MD
LG