Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnába látogat Szijjártó Péter a hónap végén


 Szijjártó Péter külügyminiszter Varsóban 2017-ben.
Szijjártó Péter külügyminiszter Varsóban 2017-ben.

A magyar külügyminiszter várhatóan az ukrán–magyar kapcsolatok jövőjéről tárgyal majd ukrán kollégájával. Az ukrán külügy tájékoztatása szerint arról is egyeztethetnek, hogy a külügyminiszter után Orbán Viktor is Ukrajnába utazzon.

Január 27-én Ukrajnába utazik Szijjártó Péter külügyminiszter, mondta el az ukrán külügy a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének a kérdésére hétfőn. Szijjártó az ukrán fél meghívására utazik Kijevbe, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter fogja fogadni, és a várakozások szerint az ukrán–magyar kapcsolatok jövőjéről fognak tárgyalni.

„Megvan az elképzelésünk és kaptunk javaslatokat a magyar féltől is. A közös diplomáciai együttműködés nem ért véget a felmerülő problémák ellenére sem. Haladunk, és a célunk egy normális párbeszéd és együttműködés, ami mindkét félnek a hasznára van. Nincs olyan konfliktus, amit ne lehet megoldani. Vannak ellentétek, és – véleményünk szerint – bizonyos kihágások a magyar fél részéről. Van egy nyomozás is, amit a titkosszolgálat végez” – mondta Vaszilij Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes.

Nem túl jó a két ország viszonya

Az utóbbi időben nem túl rózsás Magyarország és Ukrajna kapcsolata. Fegyveres razziát tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) számos kárpátaljai magyar intézményben 2020. decemberében. Lefoglaltak egyebek között például egy konferenciakiadványt és egy Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet.

2020. októberében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Kárpátalján járt, ahol arra biztatta a helyi magyarokat, szavazzanak a magyar jelöltre a közelgő önkormányzati választásokon. Ez az ukrán fél szerint beavatkozás volt az ország belügyeibe.

A háttérben egyébként valószínűleg a nyelvtörvény fölötti vita húzódik meg. Magyarország élesen bírálta az ukrán törvényt, amiért az a középiskolától kezdve az oktatás nyelvét kizárólag ukránként határozta meg. Budapest emiatt blokkolta az Ukrán-NATO tanács üléseit és azt a folyamatot, amely elvezethetne Ukrajna NATO-tagságához.

Később akár Orbán is Kijevbe látogathat

„Nyitottak vagyunk a párbeszédre számos ügyben. De közben vannak vörös vonalak is, amikhez tartjuk magunkat az ukrán nyelv, az oktatási rendszer céljával kapcsolatban” – mondta Vaszilij Bodnar. Az ukrán politikus szerint, Szijjártó látogatása után lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogat Kijevbe. A két fél tárgyal ennek a lehetőségéről.

Az ukrán külügyminiszter-helyettes közben a Szabad Európának azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem fogja feladni a saját érdekeit miközben próbál kompromisszumra jutni Magyarországgal.

Bodnar „átpolitizált” kérdésnek nevezte a „magyar kisebbség jogainak állítólagos megsértését”. „Tovább kell lépnünk a bilaterális kapcsolatokban, a NATO-tagság és az európai integráció kérdésében” – mondta a külügyminiszter-helyettes.

Kérdéseinkkel kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Cikkünk a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének tudósítása alapján készült.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG