Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna kész békülni, de ehhez szerinte „kölcsönös tisztelet” kell


Szijjártó Péter magyar (k) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, 2020. szeptember 23-án Ungváron átadja a magyar állam által Kárpátaljának ajándékozott lélegeztetőgépeket.
Szijjártó Péter magyar (k) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, 2020. szeptember 23-án Ungváron átadja a magyar állam által Kárpátaljának ajándékozott lélegeztetőgépeket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, készek rendezni az magyar-ukrán kapcsolatokat, de ha valaki „nem tartja tiszteletben” a törvényeiket, akkor továbbra is lépni fognak. A kárpátaljai önkormányzati választások miatt megy a vita.

Ukrajna kész rendezni a kapcsolatait Magyarországgal, és megoldani a fennálló problémákat, de ennek az alapja a kölcsönös tisztelet kell hogy legyen, nyilatkozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. „Továbbra is legőszintébb meggyőződésem, hogy a legjobb végeredmény a Magyarország és Ukrajna közötti kapcsolatban nem az egyik fél győzelme lenne, hanem egy termékeny döntetlen, valami olyasmi, mint a tegnapi Ferencváros-Dinamo Kijev meccs eredménye” – mondta Kuleba.

„Ez nem Magyarországról”

Az ukrán politikus szerint a diplomácia egy hosszú távú játszma, ahol tovább kell tudni lépni, a problémák megoldásához azonban tiszteletre van szükség. Kuleba úgy gondolja, hogy Ukrajna és Magyarország kapcsolata korábban jó volt, azonban „amikor a magyar kolléga szerencsétlen módon úgy döntött, hogy kampányol egy kicsit a magyar párt mellett Kárpátalján”, akkor olyan területre tévedt, amelyet „kivétel nélkül szigorúan tiltanak az ukrán törvények”. Az ukrán külügyminiszter azt mondta, hiába figyelmeztették Magyarországot, hogy tartózkodjon az ilyen cselekményektől, a magyar fél „nem hallotta meg” a kérést.

„Úgy gondolom minden országnak tisztelnie kell önmagát, és természetesen, én mint külügyminiszter ezen az állásponton vagyok, mindegy hogy milyen jó a kapcsolat a világ bármely országával, ha ez az ország nem tartja tiszteletben a törvényeidet, nemzeti érdekedet, akkor válaszolnod kell, ahogy mi ezt tettük, szigorúan, fegyelmezetten, és ez így lett volna bármelyik másik állammal is. Ez nem Magyarországról szól, mert szigorúan megvédjük a nemzeti érdekeinket és szuverenitásunkat” – nyilatkozta Kuleba.

Az államtitkár látogatása verte ki a biztosítékot

Az ügy úgy indult, hogy Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára októberben Kárpátalján járt, ahol arra biztatta a helyi magyarokat, szavazzanak a magyar jelöltre a közelgő önkormányzati választásokon. Ez az ukrán fél szerint beavatkozás az ország belügyeibe.

Az ukrán külügyminisztérium azt mondta, remélik, a magyar fél felhagy azzal, hogy „Ukrajna vagy bármelyik másik szuverén állam törvényeivel ellentétesen cselekedjen." A minisztériumhoz október 19-én érkezett panasz az Opor civil szervezettől, amely reagálást kért a Kárpátalján történtekre.

Azért tettek panaszt a magyar államtitkárral szemben, mert arra buzdította a helyi magyarokat, hogy a magyar jelöltre szavazzanak. Potápi Árpád János később az MTI-nek nyilatkozva is nagyon fontosnak nevezte, hogy "az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák.”

A magyar fél szerint nem csináltak semmi rosszat

Erre a magyar külügy azt válaszolta, szerintük ez nem tekinthető politikai beavatkozásnak. „Azt pedig természetesnek tekintjük, hogy a magyar közösség tagjait a választáson való részvételre buzdítjuk, hogy legyen befolyásuk saját jövőjük, a közösségük, a lakóhelyük, otthonuk szempontjából fontos döntésekre, és ennek érdekében szavazatukkal is segítsék az erős magyar képviselet megteremtését a helyi és területi önkormányzatokban” – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszában.

Ukrajna ez ellen közleményben tiltakozott és október 26-án bejelentette, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott "agitáció" miatt.

Szijjártó szánalmas, nonszensz döntésnek nevezte a kitiltást

Az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, a másikról nem árultak el semmit. Kuleba hozzátette, más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan beavatkoztak Ukrajna belügyeibe a választás idején. Emellett az ukrán külügy bekérette Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet is.

A kitiltásra válaszul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy Magyarország gátolni fogja Ukrajna NATO- és EU-csatlakozási törkevéseit. Szijjártó Péter a Facebookon jelentette be, hogy szerinte az ukrán kormány „szánalmas, nonszensz” döntést hozott azzal, hogy bekérették a helyi magyar nagykövetet, majd két magas rangú magyar hivatalnokot ki is tiltottak Ukrajnából. Ezt ráadásul a miniszter szerint „kulturálatlanul” közölték.

Készült az Interfax tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG