Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnába utazott a pápa békemegbízottja


Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa ukrajnai békeküldötte
Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa ukrajnai békeküldötte

Ferenc pápa ukrajnai békemegbízottja, Matteo Zuppi olasz bíboros hétfőn Kijevbe utazott, hogy kétnapos megbeszélést tartson az ottani tisztségviselőkkel az Oroszországgal vívott háborúról – közölte a Vatikán.

Látogatására akkor kerül sor, amikor Oroszország azt állítja, hogy az ukrán erők nagyszabású offenzíváját verte vissza a Moszkva által megszállt Donyecki területen.

A 67 éves bíboros – aki a diplomáciára és béketörekvésekre szakosodott Sant’Egidio katolikus közösségből indult – „teljes mélységében meghallgatja az ukrán hatóságokat az igazságos béke elérésének lehetséges módjairól” – közölte a Vatikán.

„Ukrajna üdvözli a Vatikán érdeklődését az Oroszország által indított véres háború iránt, és szándékát a valós helyzet mélyebb megértésére” – írta Twitteren Andrij Juras, Ukrajna vatikáni nagykövete.

Hozzátette: biztos abban, hogy a háború következményeinek „közeli ismerete (…) bizonyosan segít a megfelelő válaszok megtalálásában az igazságos béke nevében”.

Ferenc pápa többször is tett közzé felhívást a békére Ukrajnában, ám a Vatikán közvetítő kísérletei a konfliktusban eddig nem vezettek eredményre.

Az első hónapokban, miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta szomszédját, a pápát is bírálták, amiért nem hibáztatta egyértelműen Moszkvát.

Ehhez kapcsolódóan: Legyetek nyitott kapuk! – kérte Ferenc pápa budapesti szentmiséjén

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök áprilisban találkozott Ferenccel a Vatikánban, és meghívta őt egy ukrajnai látogatásra.

Vatikáni megfigyelők szerint azonban Ferenc valószínűleg nem megy el, hacsak nem utazhat Oroszországba is, hogy beszéljen Vlagyimir Putyin elnökkel.

Ferenc márciusban elárulta, hogy felajánlotta: Moszkvába megy, hogy tárgyaljon a békéről, de visszautasították.

A pápa aztán májusban azt mondta, hogy Zuppit kérte fel egy békemisszió vezetésére.

Ez „annak reményében történik, amiben a szentatya töretlenül hisz: hogy a lépés elindíthatja az útkeresést a békéhez” – mondta akkor Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG