Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós külügyminiszteri találkozó Kijevben, éjszaka folytatódtak az orosz bombázások


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője nyilatkozik az EU–Ukrajna külügyminiszteri találkozó előtt Kijevben 2023. október 2-án
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője nyilatkozik az EU–Ukrajna külügyminiszteri találkozó előtt Kijevben 2023. október 2-án

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Kijevben tárgyalnak. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, közben Oroszország folytatta a halálos tüzérségi támadásokat civil lakott területek ellen Ukrajna déli részén.

Az uniós külügyminiszterek történelmi találkozóját hívták össze a tagjelölt Ukrajnában, az Európai Unió egy leendő tagországában – írta Josep Borrell X-en, a korábbi Twitteren.

„Azért vagyunk itt, hogy kifejezzük szolidaritásunkat és támogatásunkat az ukrán népnek” – tette hozzá.

Kuleba szintén üdvözölte a találkozót, amely szerinte az unió „jövőbeli határain belül” zajlik.

„Örömmel üdvözlöm az uniós külügyminisztereket ezen a történelmi találkozón Ukrajnában, először a történelemben az uniós határokon kívül, de a jövőbeli határain belül. Hálás vagyok az Európai Uniónak és személyesen Josep Borrellnek az Ukrajnának nyújtott rendíthetetlen uniós támogatásért” – írta Dmitro Kuleba X-en, ahol egy fotót is közzétett magáról és Josep Borrellről, amint Kijevben kezet fognak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem ment el a találkozóra, egy helyettes államtitkár utazott helyette.

Ukrajna tavaly júniusban kapta meg az uniós tagjelölti státuszt, négy hónappal azt követően, hogy Oroszország megtámadta az országot. A tárgyalási folyamat várhatóan évekig tart, amire Kijev csatlakozhat a 27 tagú EU-hoz.

Ehhez kapcsolódóan: A Szabad Európa jelenti: zsákmányolt tankok, metróállomáson megtartott tanórák Ukrajnában

A kijevi találkozó előtti éjszaka Oroszország újabb tüzérségi csapásokat mért Herszonra, amelyben legalább egy ember meghalt, többen megsebesültek, köztük gyerekek, és megrongálódott egy ortodox katedrális a dél-ukrajnai városban.

„Ma hajnali 5 óra körül az ellenség Herszon központját lőtte. A támadás helyszínén tűz ütött ki, amelyet a tűzoltók azonnal eloltottak – közölte Olekszandr Prokugyin, a Herszoni terület kormányzója Telegramon. – Az orosz agresszió következtében egy ember meghalt, további hatan megsebesültek, köztük két gyerekek” – tette hozzá.

Az orosz támadásban megrongálódott a Szentlélek-székesegyház és a herszoni egyházmegye hivatali épülete is – jelentette az ukrán ortodox egyház hétfőn.

„A lövedékek az egyházmegyei adminisztráció pincéjét, valamint a székesegyházat találták el, megrongálódott a központi bejárat, a homlokzat, a sekrestye és a gazdasági helyiségek, valamint betörtek az ablaküvegek” – áll a Herszoni Egyházmegye közleményében.

A felszabadított Herszoni területet és Herszon városát is hónapok óta szinte naponta lövik a Dnyeper folyó másik partján lévő orosz csapatok.

Korábbi cikkünk a témában: Rakétatámadások Dél-Ukrajnában, dróncsapások Nyugat-Oroszországban

Vasárnap a Herszon városától mintegy harminc kilométerre északkeletre fekvő Tyahinka településen egy negyven év körüli férfit öltek meg az orosz lövedékek.

Oroszország éjszaka hét iráni drónt is bevetett a déli Dnyipropetrovszk térségében – közölte Natalja Humenyuk katonai szóvivő az ukrán televízióval, hozzátéve, hogy négy drónt az ukrán légvédelem megsemmisített.

A frontvonalakon az ukrán erők folytatták támadásaikat keleten a Donyecki területen Bahmut térségében és délen Melitopol város irányában, ahol az elmúlt 24 órában 38 akciót hajtottak végre – közölte az ukrán hadsereg vezérkara hétfői napi jelentésében.

Joe Biden amerikai elnök, miután vasárnap aláírta a kormányzati leállást megelőző törvényjavaslatot, azt ígérte, hogy a jogszabályból kimaradó Ukrajnának nyújtott támogatás folytatódik, és arra számít, hogy a kongresszus külön jogszabályban fogadja el a segélyt.

Biden a Fehér Házból tartott beszédében kijelentette, hogy Kijev számíthat az Egyesült Államok támogatására.

„Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás megszakadjon” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij újabb támogatást kapott Bidentől, de kételyekkel is szembesült Washingtonban

Biden azt követően beszélt erről, hogy a kongresszus pénteken késő este egy rövid távú finanszírozási csomag elfogadásával elkerülte a kormányzat leállását, és még az éjféli határidő lejárta előtt benyújtották aláírásra a Fehér Háznak. A törvény elfogadása érdekében azonban a törvényhozók kihagyták belőle az Ukrajnának tervezett támogatást.

Biden most arra sürgette a kongresszust, hogy minél hamarabb tárgyaljon a segélycsomagról, mert „nyomasztóan sürgős a helyzet” – fogalmazott.

Mint mondta, elvárja a kaliforniai republikánus Kevin McCarthy képviselőházi elnöktől, hogy tartsa fenn elkötelezettségét az Ukrajnának nyújtott támogatás elfogadásához, amely az „agresszióval és brutalitással szembeni önvédelemhez” szükséges.

Az amerikai kongresszusban tapasztalható háborús fáradtság jeleinek ellenére Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kijelentette, hogy számít az Egyesült Államokra, hogy továbbra is rendületlenül támogatja Ukrajnát a biztonsági kérdésekben.

„Hisszük, hogy nem ez az utolsó szó – mondta Josep Borrell vasárnapi kijevi látogatásán. – Remélem, hogy nem ez lesz a végleges döntés, és hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát” – tette hozzá.

Josep Borrell találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Rusztem Umerov védelmi miniszterrel. Ezt követően arról beszélt, hogy az EU hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat készít elő Ukrajna számára.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG