Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Unortodox külpolitika – nem az orosz, hanem az ukrán nagykövetet kérette be a magyar külügy


Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: konfrontatív politikát ajánl az ellenzéknek a politológus; nem az orosz, hanem az ukrán nagykövetet kérette be a külügy; elindítja a jogállamisági eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság.

A kétharmadot meg tudta volna akadályozni az ellenzék, de a jelen körülmények között az lett volna a maximum, mondja Labanino Rafael. A politológus szerint egy hosszú távú stratégia mentén végigvitt konfrontatív politikával tudná csak megmutatni az ellenzék a választóknak az Orbán-rezsim valódi arcát. Alapvető probléma szerinte, hogy az ellenzék a 2018-as pályán játszott, miközben a Fidesz négy éve 2022-re készült. Teljes elemzését itt olvashatja.

A magyar nép akarata

Bekérette az ukrán nagykövetet a magyar külügyminiszter, mert senki nem minősítheti a magyar választások végkimenetelét, és azok a nyilatkozatok is elfogadhatatlanok a kormány számára, amelyek felvetik magyar kormány cinkosságát az ukrajnai háborúban. Szijjártó Péter azt írta Facebookon: szerinte itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát.

Putyin orosz elnök nevét vagy az orosz hadsereget most sem említette magabiztos bejegyzésében a magyar külügyminiszter, mint ahogy a bucsai rémtetteket sem. Ez utóbbi miatt egyébként Spanyolország tucatszám utasítja ki az orosz diplomatákat, Lettország és Észtország konzulátusokat zár be. Az Ukrajna orosz megszállásával kapcsolatos eseményeket percről percre követjük itt. A YouTube-on pedig megnézheti azt a videót, amelyben egy 19 éves várandós ukrán feleséget mutatunk be, aki egy orosz légitámadásban vesztette el férjét. Iratkozzon fel csatornánkra, hogy mihamarabb láthassa videós tartalmainkat!

Háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják az orosz csapatokat Bucsában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Brüsszel lépett

Indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, amelynek végén, még ebben az évben forrásmegvonással sújthatják Magyarországot. Az eljárásban csak Magyarország érintett, Lengyelország esetében ezt nem látta szükségesnek az Európai Bizottság. A testület elnöke, Ursula von der Leyen szerint Magyarországgal sok területen van vitája az EU-nak, ezek egyike a korrupciós kockázat. Ez az oka nemcsak annak, hogy most megindult az eljárás, hanem annak is, hogy Magyarország nem juthat hozzá a helyreállítási alap forrásaihoz.

Elutasította a szlovákiai fellebbviteli bíróság azt az alsóbb fokú bírósági döntést, amely neonáci jelképek illegális használatáért négy év négy hónap börtönre ítélte a szlovák parlamentben helyet foglaló szélsőjobboldali párt vezetőjét. A neonácizmussal való rokonszenvezésben azonban bűnösnek találták Marian Kotlebát, ezért hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Német nyomozók kedden felszámoltak egy orosz nyelvű darknetpiacteret, amelyről azt mondják, hogy kábítószer-kereskedelemre szakosodott, és 23 millió euró értékben foglaltak le bitcoint. A frankfurti ügyészek a világ legnagyobb illegális netkereskedelmi fórumaként írták le a Hydra Market platformot, melynek szerver-infrastruktúráját is lefoglalták Németországban.

A holnapi viszontlátásig,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG