Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Republikánus tisztviselő: Trump állítsa le a híveit, vagy áldozatok lesznek


Georgia állam republikánus választási tisztviselője felszólította Donald Trumpot, hogy hagyjon fel a vádaskodással és a híveit is fékezze meg, különben emberek is meghalhatnak. Az elnök továbbra is ragaszkodik ahhoz az elméletéhez, hogy a választást elcsalták.

A republikánus Gabriel Sterling, aki Georgia állam új választási rendszerének telepítését felügyelte, veszélyesnek nevezte a múlt hónapban lezajlott elnökválasztással kapcsolatban kialakult vita hangvételét, és arra kérte Donald Trump elnököt, hogy vessen véget a fenyegetőzéseknek.

„Valaki meg fog halni”

Gabriel Sterling egy december 1-én tartott sajtótájékoztatón utasította vissza pártársainak és magának az elnöknek az állításait, és arra kérte Donald Trumpot, „lépjen föl” és fékezze meg az erőszakos támogatóit. Az elnök alaptalan vádaskodása a választás elcsalásával kapcsolatban ugyanis csak tovább tüzelte az országban tapasztalható egyébként is jelentős feszültséget. A georgiai választási tisztviselő láthatóan dühös volt a sajtótájékoztatón.

„Elnök úr, ön nem ítélte el ezeket a tetteket vagy ezt a nyelvezetet. Valaki meg fog sérülni, valakit le fognak lőni, valaki meg fog halni” – mondta a republikánus politikus.

Gabriel Sterling azután intézte ezeket a szavakat az elnökhöz, hogy Donald Trump ügyvédje, Joe DiGenova november 30-án azt mondta, hogy Christ Krebset, az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúravédelmi Ügynökségének vezetőjét, akit kirúgtak, miután megkérdőjelezte Trump vádjait a választási csalásról, „ki kéne vinni hajnalban és lelőni”.

Halálos fenyegetések egy meghamisított videó miatt

Sterling meg nem erősített híradásokat is idézett, amik szerint a Georgia állam digitális választási rendszerét kifejlesztő Dominion Voting Systems egyik alvállalkozóját halálosan megfenyegették, miután valaki levideózta, hogy a fiatal férfi egy jelentés tölt föl az egyik megyei hivatal számítógépre, és hamisan azt állította a felvételről, hogy azon az érintett éppen a választás eredményeit manipulálja. Az alvállalkozó Gwinnett megyében segített be a szavazatok újraszámlálásánál, és egyetlen hivatalos szerv sem vádolta meg semmilyen szabálytalansággal.

„Legyen ön az okosabb, és állítsa le, lépjen közbe, mondja meg a támogatóinak, hogy ne legyenek erőszakosak, ne próbáljanak megfélemlíteni embereket. Ez mind helytelen, nem méltó Amerikához” – szóltak Gabriel Sterling Donald Trumphoz intézett szavai.

Tim Murtaugh, Donald Trump kampánystábjának a szóvivője azt mondta egy közleményben, hogy „senkinek nem szabadna erőszakkal fenyegetőznie, és ha történt ilyen, akkor azt teljes mértékben elítéljük.”

Trumpot nem hatotta meg Sterling kérése

De Donald Trump amerikai elnök, aki nem volt hajlandó elismerni, hogy elvesztette a november 3-ai választást a demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben, nem reagált Sterling aggodalmaira. Miután a georgiai választási tisztviselő megtartotta a sajtótájékoztatóját, Donald Trump a Twitteren tovább folytatta az alaptalan vádak terjesztését arról, hogy a választást elcsalták.

Az elnök annak ellenére folytatta a vádaskodást, hogy William Barr főállamügyész is, aki Donald Trump egyik közeli szövetségese, azt mondta, eddig még nincs bizonyíték rá, hogy bármiféle visszaélés történt volna a választáson.

A helyi republikánus államtitkárt is fenyegetik

Gabriel Sterling ahhoz a két republikánus szenátorjelölthöz is figyelmeztetőleg szólt, akik még mindketten szoros versenyben állnak demokrata kihívóikkal, és akik lemondásra szólították fel az állam republikánus államtitkárát, Brad Raffenspergert. A szenátorjelöltek azért tettek így, mert állítólag a republikánus politikus helytelenül járt el a választási folyamat alatt.

Brad Raffenspergert és a családját az otthonukban is megfenyegették ismeretlenek, a felesége pedig telefonon kapott fenyegető üzeneteket. Gabriel Sterling és Brad Raffensperger háza előtt is rendőrök állomásoznak, és a georgiai nyomozóiroda azt mondta, vizsgálják a fenyegetések szavahihetőségét.

Joe Biden 28 év után az első demokrata, aki meg tudta nyerni Georgiát, a demokrata jelölt egy kevéssel, mindössze 12 ezer szavazattal nyert az államban. Összességében Joe Biden több mint 7 millió szavazattal nyerte meg a választást, és 306 elektori szavazatot szerzett meg Donald Trump 232-jével szemben. Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója több alkalommal is elutasította Donald Trump kérését, hogy érvénytelenítse az államban a választás eredményét.

Készült a CNN, a BBC, és az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG