Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Odaszúrt Ferencváros a tervezett kínai egyetemnek, átnevezték az utcákat


Az egykori Hídépítő utca–Helyi kikötő út sarka a Google térképén
Az egykori Hídépítő utca–Helyi kikötő út sarka a Google térképén

Dalai láma utca, Ujgur mártírok útja vagy Hszie Si-kuang püspök várhatja a leggazdagabb kínai diákokat, ha a mostani tervek szerint megépül a Fudan Egyetem budapesti központja.

A kínai Fudan Egyetem a kormány által Budapestre tervezett központjának helyszíne körül több utcanevet lecserélt az önkormányzat, vette észre a Telex. A Helyi kikötő út új neve az Ujgur mártírok útja, a Hídépítő utcából Dalai láma utca lett.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint lesz még egy Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út is. Az új utcaneveket Baranyi Krisztina polgármester szerdán adja majd át Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen.

Hszie Si-kuang püspök
A katolikus vallás be van tiltva Kínában, legalábbis abban az értelemben, ahogy mi ismerjük. Csak olyan „katolikus hazafiak” működhetnek zaklatás nélkül, akik nem ismerik el a római pápát, viszont „buzgón szeretik a szocialista anyaországot”, azaz a gyakorlatban a pártot. Hszie Si-kuang püspök 28 éven át volt börtönben, mert nem volt hajlandó megtörni a kommunisták nyomásának, nem tagadta meg a hitét. Ezzel csak kicsit kevesebbet volt börtönben a hatvanas évek óta, mint elöljárója, Kung bíboros, a sanghaji püspök. Hszie Si-kuang püspök 1992-ben szabadult, 2005-ös haláláig rendőri megfigyelés alatt állt.


A Fudan óriási, kínai állami pénzből működő egyetem, amely hivatalosan is a kínai kommunista propaganda részének számít. A Kínai Kommunista Párt pedig jellemzően erős agresszióval reagál bármilyen szabad Hongkongot, Tibetet vagy ujgur koncentrációs táborokat előhozó felvetésre.

A magyar százmilliárdokkal finanszírozni tervezett Fudan Egyetem a kormány tervei szerint jelentősen kiszorítaná a korábban tervezett Diákvárost. Ezt Baranyi Krisztina kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester is egyértelműen elutasítja.

Nemrég tizenöt közgazdász tiltakozott nyílt levélben a Fudan jelenlegi feltételekkel való idetelepítése ellen. Az ő fő ellenérveik a következők voltak:

  • kínai hitelből valósul meg;
  • a hitel feltételei ismeretlenek, kamatlába viszont jóval magasabb az uniós hitelekénél;
  • költséges a fenntartása;
  • a magyar társadalom többsége számára megfizethetetlen a tandíj;
  • hatalmas a különbség a kínai és a magyar egyetemek oktatóinak bére között.

A kormány nemrég inkább elvette Fürjes Balázstól a kiugróan népszerűtlen kommunista egyetemi beruházást, és Palkovics László ITM-miniszterre bízta. Palkovics László pedig azzal érvelt, hogy az ellenzék nem is a beruházást bírálja, a vita csak a választási kampány része.

Egy korábbi kormányhatározat azonban lehetővé tette, hogy a kormánynak ne kelljen egyezkednie a IX. kerületi önkormányzattal a campus ügyében. A miniszterelnök által jegyzett rendelet szerint Palkovics Lászlónak úgy kell lehatárolni a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak „a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”.

Június ötödikére ellenzéki szereplők tüntetést szerveztek a Diákváros eredeti tervének megvalósításáért.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG