Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Utolsó napjához érkezett a Putyin által elrendelt népszavazás Ukrajna orosz ellenőrzésű területein


Egy helyi lakos leadja szavazatát egy mobil urnába az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazás harmadik napján az ukrajnai Mariupolban 2022. szeptember 25-én
Egy helyi lakos leadja szavazatát egy mobil urnába az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazás harmadik napján az ukrajnai Mariupolban 2022. szeptember 25-én

Kedd az utolsó napja az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról szóló úgynevezett népszavazásnak négy olyan ukrán régióban, amelyet Moszkva részben megszállt. A népszavazást Ukrajna, a Nyugat és az ENSZ is csalásnak tartja és elutasítja, mert a nemzetközi jog szerint törvénytelen.

Az Oroszország által ellenőrzött Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja régióban a második világháború vége óta a legnagyobb háború közepette tartják a népszavazást. Egyes helyi tisztviselők azt állítják, hogy a szavazókat fenyegetik és megfélemlítik.

Kijev és szövetségesei kijelentették, hogy a Nyugat soha nem fogja elismerni az ENSZ alapokmányával ellentétes népszavazás eredményét. Ukrajna kedden kezdeményezte a Biztonsági Tanács ülésének összehívását.

Joe Biden amerikai elnök szerint a szavazás csalás, amely csak „hamis ürügy arra, hogy megpróbálják erőszakkal annektálni Ukrajna egyes részeit”.

A Moszkva által beiktatott vezetők azokban a régiókban, ahol az úgynevezett népszavazások zajlanak, azt mondták, hogy az előzetes eredmények kedd este vagy az azt követő napokban várhatók.

Az orosz törvényhozók ezután szavaznának a négy terület formális annektálásáról, amelynek hatálybalépéséhez Putyin aláírására van szükség.

A választási bizottság tagjai sok esetben fegyveres orosz katonák kíséretében házról házra vitték az urnákat. A tisztviselők közölték, hogy a szavazóhelyiségek biztonsági okokból csak kedden tartanak nyitva.

Az orosz csapatok ebben a hónapban súlyos kudarcokat szenvedtek el Ukrajna keleti és déli részén, ami megfigyelők szerint arra késztette Putyint, hogy gyorsan lépjen a nemzetközileg visszautasított népszavazás ügyében, megszilárdítva Moszkva ottani hatalmát.

A brit védelmi minisztérium keddi jelentésében azt írta, hogy Putyin valószínűleg pénteken a parlamentben fogja bejelenteni Ukrajna megszállt régióinak csatlakozását az Orosz Föderációhoz.


„Oroszország vezetői szinte bizonyosan azt remélik, hogy bármilyen csatlakozási bejelentés a különleges katonai műveletet igazolja, és megszilárdítja a konfliktus hazafias támogatását” – olvasható a napi hírszerzési jelentésben.

Megfigyelők szerint a népszavazás kimenetele már előre eldőlt, ugyanazt a mintát követi, amelyet Moszkva 2014-ben alkalmazott, a Krím félsziget elcsatolásakor.

Putyin azt is bejelentette, hogy Moszkva háromszázezer tartalékost hív be, ami tiltakozásokat váltott ki. Több ezer, az ukrajnai bevetéstől félő orosz férfi menekült a szomszédos országokba.

A brit kormány hétfőn 92 orosz magánszemélyt és szervezetet szankcionált a népszavazásokban játszott különböző szerepeik miatt.

„A puskacsővel kikényszerített látszatnépszavazások nem lehetnek szabadok vagy tisztességesek, soha nem fogjuk elismerni az eredményüket” – mondta James Cleverly brit külügyminiszter.

Készült az AFP, az AP, a Reuters és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG