Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vakcinavita miatt váltották le újra a cseh egészségügyminisztert


A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére gyújtott gyertyák Prágában, 2021. április 4-én
A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére gyújtott gyertyák Prágában, 2021. április 4-én

A koronavírus-járvány kitörése óta már a negyedik egészségügyminisztert nevezte ki szerdán Andrej Babiš cseh miniszterelnök. A korábbi miniszter az iskolák újranyitását javasolta, és ellenezte az orosz és kínai vakcinák importját.

Petr Arenberger korábbi prágai kórházigazgatót nevezte ki az egészségügyi tárca élére Andrej Babiš. Csehországban, ahol a világon az egyik legrosszabb a koronavírus okozta fertőzések és halálozások száma a lakosság arányában, a járvány kezdete óta már háromszor váltottak egészségügyminisztert.

Kell-e a keleti vakcina?

Arenberger elődje, Jan Blatný leváltása előtt nyíltan szembekerült a miniszterelnökkel a járvány kezelésével kapcsolatban. Babiš a múlt héten ‒ ahogy már korábban is ‒ felvetette, hogy az EU-s vakcinabeszerzést kiegészítve, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan importáljanak az orosz Szputnyik V védőoltásból.

Ez egyelőre csak felvetés maradt, részben az egészségügyi tárca ellenállása miatt. Blatný a múlt héten nyíltan hangoztatta, hogy meg kéne várni az orosz vakcinák európai engedélyezését, mielőtt elkezdik használni – az engedélyezési folyamatot elindító klinikai tesztelés egyébként a jövő héten indul el.

Babiš a napokban szintén nyilvánosan bírálta Blatnýt, részben az orosz vakcinák miatt. A minisztert emellett azért is támadta, mert az ellenezte egyes új koronavírus elleni gyógyszerek soron kívüli engedélyezését, és mert az iskolák újranyitását javasolta a tanárok tesztelése mellett. Az iskolák egy részét végül április 19-étől mégis újranyitják, emellett felfüggesztik az országon belüli utazás tilalmát, amely március 1. óta érvényben volt.

Az új egészségügyminiszter a Novinky hírportál szerint azt mondta, nem zárkózik el az elől, hogy megkezdjék a Szputnyik-vakcinák klinikai tesztelését Csehországban. Arenberger első miniszteri sajtótájékoztatóján részt vett Miloš Zeman cseh köztársasági elnök is, aki szintén arról beszélt, szükség lehet az orosz, és akár a kínai vakcinák alkalmazására is. „Mind arra kell, hogy törekedjünk, hogy a lehető legtöbb vakcinát szerezzük be” – mondta Arenbergernek. „Sajnos az elődje ezt megakadályozta.”

Nehéz helyzetbe került Babiš kormánya

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint 27 ezren haltak meg a koronavírus okozta betegségben, ami lakosságszámhoz képest valamivel magasabb, mint a magyarországi halálozási adat. Csehországban ugyanakkor az új covidos esetek száma márciusban és áprilisban jelentősen csökkent, az elmúlt héten naponta átlagosan 4511 új fertőzést regisztráltak.

Az egészségüggyel kapcsolatos vitáktól függetlenül szerdán további nehézséggel szembesült Andrej Babiš kormánya: a hivatalosan kormányon kívüli, de a kabinetnek külső támogatást nyújtó Kommunista Párt (KSCM) bejelentette, hogy megvonja a támogatást a kormánytól. Elmondásuk szerint Babišék több olyan lépést is terveznek, amellyel nem értenek egyet, a leginkább sérelmes ilyen tervnek a katonai kiadások csökkentését nevezték.

A Babiš által vezetett koalíció ezzel a gyakorlatban is kisebbségi kormánnyá vált, azonban valószínű, hogy (hat hónappal a választások előtt) ez már nem fenyegeti Babiš pozícióját. A kormányfő leváltását Zeman államelnök indítványozhatná, akivel az ellenzéki pártok nagy része nem szívesen működne együtt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG